Winematters geeft het cadeau, Perswijnabonnees ontvingen het al als kerstcadeautje: de restaurantgids Grootspraak, uitgegeven door Perswijn. Volgens de ondertitel dé restaurantgids voor wijnliefhebbers. Dit maal zijn restaurants beoordeeld vooral op de kwaliteiten van hun wijnkaart.
Tja, of dat grootspraak is kan ik niet beoordelen. Zelden kom ik in een vaderlands etablissement, zeker niet in de in de gids genoemde plekken. Die enkele keer in Karel V is de uitzondering die de regel bevestigt.
Verwacht van mij dan ook geen recensie, wel een paar korte notities over zaken die me opgevallen zijn bij het doornemen van de gids.
Allereerst het formaat: handzaam, oblong (het boek is breder dan het hoog is), lekker bladerbaar. De opmaak en typografie zijn functioneel en verzorgd. Wel storend is de pagina met errata die meegeleverd is: getuigt niet echt van professionaliteit, is mijn mening. Er wordt een helder systeem van classificering gehanteerd; met druiventrosjes wordt de kwaliteit van de wijnkaart en wijnbediening aangegeven.
Ga je wat meer naar de inhoud kijken, dan valt allereerst een vreselijke opmerking in het voorwoord op: wijnen worden in restaurants over het algemeen veel te warm geschonken, boven de 20 graden is geen uitzondering. Weer een reden waarom ik zelden in een restaurant kom…
Vervolgens ben ik de lijstjes eens door gaan nemen. Daaruit blijkt dat je eigenlijk helemaal niet in de Randstad moet zijn om lekker te eten, volgens de waarderingen van het redactieteam. Veel meer goede restaurants liggen in de rest van het land.
Van de grote steden ben je het best af in Amsterdam of Maastricht. Utrecht komt er zeer bekaaid af, al worden wel restaurants in Maarssen en Zeist genoemd. Dat vind ik dicht genoeg bij Utrecht.
Voor wijn bij het eten kun je Utrecht, zeker met een wat kleiner budget, beter maar helemaal overslaan. Althans, volgens Grootspraak. Welingelichte kringen hebben mij verteld dat dat allemaal wel mee valt.
Rest mij te bedenken wat ik met dit boekje zal doen. Wat doen mensen überhaupt met dit soort publicaties? Ga je nu echt met dit boekje in het handschoenenkastje van de auto op stap door Nederland? Om te kijken waar je het beste kunt eten? Ik vrees dat er weer een fors aantal bomen zijn opgeofferd aan een gids waar niemand op zit te wachten. Misschien was het beter geweest als Perswijn dit bestand op hun website had gepubliceerd. [Erratum 13 januari 2007, MB: er is een website!] Kunnen ze de errata ook gelijk verwerken, de gegevens up-to-date houden én het milieu sparen. Voor de kosten hoeven ze het niet te laten: het boekje wordt toch al her en der cadeau gegeven, zelfs door henzelf!