• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Grootspraak

11 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Winematters geeft het cadeau, Perswijnabonnees ontvingen het al als kerstcadeautje: de restaurantgids Grootspraak, uitgegeven door Perswijn. Volgens de ondertitel dé restaurantgids voor wijnliefhebbers. Dit maal zijn restaurants beoordeeld vooral op de kwaliteiten van hun wijnkaart.

Tja, of dat grootspraak is kan ik niet beoordelen. Zelden kom ik in een vaderlands etablissement, zeker niet in de in de gids genoemde plekken. Die enkele keer in Karel V is de uitzondering die de regel bevestigt.
Verwacht van mij dan ook geen recensie, wel een paar korte notities over zaken die me opgevallen zijn bij het doornemen van de gids.

Allereerst het formaat: handzaam, oblong (het boek is breder dan het hoog is), lekker bladerbaar. De opmaak en typografie zijn functioneel en verzorgd. Wel storend is de pagina met errata die meegeleverd is: getuigt niet echt van professionaliteit, is mijn mening. Er wordt een helder systeem van classificering gehanteerd; met druiventrosjes wordt de kwaliteit van de wijnkaart en wijnbediening aangegeven.

Ga je wat meer naar de inhoud kijken, dan valt allereerst een vreselijke opmerking in het voorwoord op: wijnen worden in restaurants over het algemeen veel te warm geschonken, boven de 20 graden is geen uitzondering. Weer een reden waarom ik zelden in een restaurant kom…
Vervolgens ben ik de lijstjes eens door gaan nemen. Daaruit blijkt dat je eigenlijk helemaal niet in de Randstad moet zijn om lekker te eten, volgens de waarderingen van het redactieteam. Veel meer goede restaurants liggen in de rest van het land.

Van de grote steden ben je het best af in Amsterdam of Maastricht. Utrecht komt er zeer bekaaid af, al worden wel restaurants in Maarssen en Zeist genoemd. Dat vind ik dicht genoeg bij Utrecht.
Voor wijn bij het eten kun je Utrecht, zeker met een wat kleiner budget, beter maar helemaal overslaan. Althans, volgens Grootspraak. Welingelichte kringen hebben mij verteld dat dat allemaal wel mee valt.

Rest mij te bedenken wat ik met dit boekje zal doen. Wat doen mensen überhaupt met dit soort publicaties? Ga je nu echt met dit boekje in het handschoenenkastje van de auto op stap door Nederland? Om te kijken waar je het beste kunt eten? Ik vrees dat er weer een fors aantal bomen zijn opgeofferd aan een gids waar niemand op zit te wachten. Misschien was het beter geweest als Perswijn dit bestand op hun website had gepubliceerd. [Erratum 13 januari 2007, MB: er is een website!] Kunnen ze de errata ook gelijk verwerken, de gegevens up-to-date houden én het milieu sparen. Voor de kosten hoeven ze het niet te laten: het boekje wordt toch al her en der cadeau gegeven, zelfs door henzelf!

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in