• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Grosses Gewächs

1 september 2006 door Mariëlla Beukers


Voor Duitse wijnliefhebbers en liefhebbers van Duitse wijn wordt het een belangrijk weekend. Vanaf 1 september mogen namelijk de witte topwijnen van 2005 van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) op de markt gebracht worden, het ‘Grosses Gewächs’. En omdat ik er dit weekend twee ga proeven, vandaag alvast een kleine inleiding. Bovendien wordt op 18 september a.s. Riesling en Co. gehouden, een groot evenement rondom Duitse wijn georganiseerd door het Informatiebureau voor Duitse wijn. De maand september zal op Wijnkronieken dan ook in het teken van de Duitse wijn staan.

Allereerst maar iets over de VDP, een vereniging van circa 200 ‘Winzer’- wijnbouwers – die zich verbonden hebben om volgens strenge regels kwaliteitswijnen te produceren. Een klein aantal, zo lijkt het misschien, maar binnen Duitsland zijn ze een factor om niet te verwaarlozen. En ook buiten het eigen land vormen wijnen met het bekende VDP-logo, de ‘Traubenadler’, over het algemeen een goede aanschaf.

De VDP classificeert zijn wijnen op eigen wijze in drie categorieën. Voor de kenners: het systeem is vergelijkbaar met de indeling in de Bourgogne, waar aan de top de Grand Cru’s staan.
Aan de onderkant van de kwaliteitspiramide van de VDP staan de zogenaamde Gutsweinen, dan volgen wijnen van geselecteerde ‘Lagen’ en de wijnen aan de top vallen onder de noemer Grosses Gewächs, ook wel Erste Lage genoemd. De naamgeving van het topniveau is niet in alle gebieden gelijk, maar alle flessen in deze kwaliteit zijn herkenbaar aan het hierbij afgebeelde logo in het glas van de fles: een 1 met een druiventrosje ernaast.
De vereisten voor het mogen voeren van dit logo zijn streng en omvatten onder andere een zeer beperkt aantal toegestane druivensoorten. In alle wijngebieden is dat riesling, maar in Franken bijvoorbeeld ook silvaner en spätburgunder, de enige rode druivensoort die voor Grosses Gewächs is toegestaan. Maximale opbrengst is 50 hl per hectare, de druiven moeten met de hand geoogst worden en uitsluitend traditionele vinificatietechnieken zijn toegestaan. Grosses Gewächs is ofwel droog ofwel ‘edelzoet’ (wijnen die traditioneel het predikaat Spätlese, Berenauslese of Trockenberenauslese mogen dragen).

Wil je zelf eens zo’n Grosses Gewächs proeven, ze zijn zeker niet onbetaalbaar. Voor bedragen tussen de 20 en de 30 euro heb je een mooie fles wijn in handen. Probeer het eens uit! Adressen die Duitse wijnen verkopen vind je via Wijninfo en het Informatiebureau voor Duitse wijn.

Wil je alvast lezen wat Jan Rook van de editie 2005 vond, kijk dan op Wijnplein. Ook ‘mijn’ flessen zitten ertussen, waarover zondagavond meer.

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in