• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De Grote Hamersma 2017 | Boekenmaand #3

20 november 2016 door Mariëlla Beukers

hamersma_voorplatAltijd goed om bij te blijven wat er in gidsenland gebeurt. Want De Grote Hamersma is dit jaar wel écht een allesomvattend jaarboek geworden, zo lijkt het. Niet alleen de lekkerste wijnen onder de 5 euro staan erin, maar ook die tussen 5 en 10 euro én heel exclusieve vondsten. En niet alleen van supermarkten, maar van tout wijnverkopend Nederland, krijg ik de indruk.

Samen met culinair journalist Esmee Langereis beschrijft Harold Hamersma in deze editie van zijn wijngids 3305 wijnen, waarvan ‘slechts’ 817 uit de supermarkt. 781 wijnen zijn biologisch, 665 kregen er een ster – een wijn die opvallend goed is, in zijn soort, voor zijn druif, voor zijn regio en/of voor zijn prijs. Naast wijnen van supermarkten worden die van slijterijketens, speciaalzaken en internetaanbieders onder de loep genomen. Ik kwam tal van oude bekenden tegen, waarvan diverse digitale wijnwebwinkels die ook al in mijn eigen gidsjes hebben gestaan en inmiddels de top van het Nederlandse aanbod leveren.

De gids begint met elf toppen: een Top 100 Sterwijnen en 10 Top 25-en met de beste Riesling, Merlot, mousserende wijnen etc… Daarna volgen wijnbeschrijvingen geordend op winkel: van Albert Heijn tot Zekvinos. Per winkel zijn de wijnen geordend op land en kleur, helder en overzichtelijk. Een wijn van 5 euro kan daardoor rustig gevolgd worden door een van 25 (of nog meer). De registers zijn uitgebreid: er zijn registers voor 12 categorieën. 0-5 euro rood, 0-5 euro wit, 10-15 rood, 10-15 wit etc….

Het leukst is misschien nog wel het wijnwoordenregister. Ik heb me een aardig tijdje onledig gehouden met het lezen van de lemma’s en vervolgens te raden wat voor wijn daar nu weer mee bedoeld zou zijn. Perenijslikje, Sloeberstreek, Terug leunende bitters, Thuisdruif, Ritalin behoeftig… Esmee en Harald moeten regelmatig in een deuk gelegen hebben. Maar dat is ze wel toevertrouwd. Een prima nuttig én humoristisch cadeautje voor in schoen, zak of onder de boom. Want er wordt al serieus genoeg over wijn gedaan.

Harold Hamersma en Esmee Langereis, De Grote Hamersma 2017, isbn 978 90 5956 713 9, prijs € 24,95

Categorie: Beleven Tags: Harold Hamersma, wijnboeken, wijngidsen

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in