• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Handboek voor de Bourgogneliefhebber: Chalonnais en Mâconnais

13 september 2011 door Mariëlla Beukers

Van handzame reisgidsjes kunnen er nooit genoeg zijn, zeker niet over wijngebieden. Gelukkig wordt voor de Bourgogne in die behoefte voorzien: Gert Crum publiceerde deze zomer deel 2 van zijn Handboek voor de Bourgogneliefhebber, waarin de Chalonnais en de Mâconnais aan de beurt zijn. (Het eerste deel was gewijd aan de Côte d’Or.)

In deel 2 komen de minder bekende Bourgogne-gebieden aan bod. Chablis bijvoorbeeld, hoewel je kunt betwijfelen of dat minder bekend is. Het ligt echter wat verder weg van het hart van de Bourgogne, en wordt niet altijd als onderdeel daarvan gezien. Daarnaast zijn vooral de Chalonnais en Mâconnais onderwerp van Crum’s beschrijvingen. Hier haal je meestal uitstekende wijnen, voor betaalbare prijzen. Landschappelijk gezien zijn deze gebieden wat mij betreft bovendien boeiender: er is meer relief, bos en akkerland wisselen elkaar af, en er loopt zelfs een heus kanaal door de Chalonnais, richting Beaune, met sluisjes en bijbehorende bootjes. Regionale cultuur en gastronomie zijn ruim aanwezig, evenals mooie stadjes, dorpjes, kastelen en kloosters. Het beroemde Cluny ligt in deze streek!

Up-to-date
Alle wijndorpen in de streek komen uitgebreid aan bod. De kwaliteiten van de wijngaarden worden besproken, Crum geeft leuke eet- en slaapadressen en natuurlijk noemt hij de beste producenten. Het boek is bovendien goed up-to-date: het nieuwe Caveau Divin in Mercurey, waar vele tientallen wijnen uit de appellation zijn te proeven, staat al in deze gids. Het werd pas in het voorjaar van 2011 geopend! Wat ik zelf altijd erg fijn vind: het boekje geeft ook aandacht aan historische en andere bezienswaardigheden.

Uitgangspunt van Crum: door zorgvuldige observatie van liggen, expositie en bodemsoort van de wijngaarden, door met interesse te luisteren en te kijken naar de producenten is het karakter van een bepaalde wijn veel beter te begrijpen. En dat begrip verhoogt het wijnplezier! Ik kan dat helemaal onderschrijven, al moet je het ook niet te ver doorvoeren. Maar als ik zelf op wijnreis ben, wil ik ook meestal meer weten over geschiedenis van de streek, het (micro)klimaat, de tradities, zodat je de wijnen die er vandaan komen beter in een kader kunt plaatsen.

Deel 2 van het Handboek voor de Bourgogneliefhebber is geïllustreerd met foto’s door de auteur zelf en met een paar kaartjes. Voor € 9,90 heb je een prima gidsje voor een (lang) weekend tussen Beaune en Mâcon. Misschien iets voor de herfstvakantie?

Gert Crum, Handboek voor de Bourgogneliefhebber deel 2, 128 pagina’s, isbn 978 90 6109 1646, prijs € 9,90.

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: Bourgogne, Chalonnais, Gert Crum, Mâconnais, reisgids, wijnboeken, wijngids

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in