• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Hardgekookt ei en schuim

18 maart 2007 door Mariëlla Beukers

Dat was even schrikken gisterenavond! We hadden ons verheugd op een lekker glas Spaanse rode wijn. Jong, fris, krachtig, gekocht op een proeverij een paar weken geleden en hopelijk lekker bij vlees van de grill.

Maar er kwam ons een lucht van gekookte eieren tegemoet uit de fles: zwavel dus. Wat nu, vroegen we ons af? Drinken we dit op, spoelen we het weg, wat doen we met die fles? We decanteerden de wijn in een karaf, in de hoop dat de lucht wegtrok. Omdat we twijfelden over die ene fles, maakten we een tweede fles open van dezelfde wijn en die had hetzelfde euvel. Inmiddels hadden we de wijn ook geproefd en hij leek niet op de wijn die we een paar weken geleden hadden leren kennen op een proeverij.

Op de vloeistof in de karaf stond inmiddels een schuimend randje en toen begon het ons te dagen. Al pratende en denkende kwamen we tot de volgende conclusie: de wijn, uit 2003 notabene, was een beetje aan het nagisten – vandaar het schuimende kraagje. De makers hadden dit probleem onderkend en er een forse dosis sulfiet aan toegevoegd. Dat veroorzaakte die lucht van gekookte eieren.

We hebben de tweede fles weer helemaal gevuld en goed afgesloten, voor over een paar dagen. Van de eerste fles hebben we onze glazen volgegoten en die even een half uurtje laten staan. Bij het eten herkenden we de wijn weer die we hadden willen drinken.

Nu vragen we ons alleen af hoe dat nu toch kan: een wijn uit 2003 die nog nagist op de fles? Koolzuurgas in de wijn als gevolg van nagisting is bekend; bij Duitse wijnen is er zelfs een woord voor, ‘spritzig’. Maar is het normaal dat nagisting zo lang doorgaat? Onze wijnboeken boden niet direct hulp, maar misschien een oplettende lezer? Je kunt nog zoveel over wijn en wijnmaken lezen en leren: eigenlijk weet je nooit alles, dat blijkt maar weer.

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in