Nog niet zo lang geleden kwam ik laaiend enthousiast terug van een workshop worst maken. Ik zou wel eens even op Marktplaats gaan neuzen naar een gehaktmolen, en mijn familie de heerlijkste verse worsten gaan voorzetten. Eén en ander was veroorzaakt door een bijeenkomst van culischrijvers, waar Meneer Wateetons ons de beginselen van het worst maken had bijgebracht.
Echter, we zijn inmiddels weken zo niet maanden verder, en van gehaktmolens zoeken is het niet gekomen, laat staan van worst maken. En dat terwijl de producten van die workshop allemaal zo pittig, passend herfstig en helemaal van deze tijd (want zelf gemaakt) waren. Ik hou mezelf voor dat ik gewoon geen tijd heb, er moet geld verdiend worden. Dat ik eerst die loterij moet winnen om worst te kunnen gaan maken. En ik troost mij met de kopietjes die Meneer Wateetons heeft uitgedeeld, waarin de worst die ik samen met Chris en Ellen maakte beschreven staat. Wat een team waren we, dat Team Kip! En wat een subliem product hadden we gemaakt, zo samen …
Over Worst
Worsten maken, nee, dat zal er niet van komen voorlopig. Gelukkig heb ik een boek gekregen, Over Worst, geschreven door diezelfde Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder, waarin precies staat hoe je worst moet maken, zowel verse als gedroogde. Zo af en toe lees ik een recept en denk met weemoed terug aan die worst-maak-bijeenkomst.
Of ik nu een recept ga geven uit dat boek? ABSOLUUT NIET! Veel te gevaarlijk! Want dat heeft Wateetons er wel ingehamerd: voordat je worst zelf gaat maken, eerst de instructies uit je hoofd leren, en nooit, maar dan ook nooit de handvol dwingende regels in de wind slaan. (Serieus, bij worst maken luistert de hygiëne nauw.) En dus wil ik niet op mijn geweten hebben dat iemand een recept maakt dat op Wijnkronieken staat, zonder daarbij de uitgebreide handleiding te hebben opgevolgd.
Château de Turcy, AOC Minervois: ultieme worstwijn
Wat ik wel voor je heb, is de ultieme worstwijn. Dat dan weer wel. Het gaat om een Minervois, Château de Turcy 2012, een echte gsm-wijn! GSM, dat is geen poging van mij om hip te doen, maar een insiders-aanduiding voor wijnen uit de Languedoc, gemaakt van de druivenwassen grenache, syrah en mourvèdre. In dit geval is dat grenache, syrah en carignan, maar dat telt ook. Die Turcy bleek een vrolijk helderpaarsrood ding, met de geuren van grenadine, framboos, meer rood fruit en bossen vol kruiden. Sappig en soepel van smaak, helemaal klaar voor zo’n – liefst zelfgemaakte – pittige worst, of het nu van kip, varkens- of lamsvlees is. En krijgt de wijn wat meer tijd in je glas, dan komen er nog meer kruiden om te hoek kijken: munt en oregano bijvoorbeeld.
Ik lees net dat de Turcy nog een week in de aanbieding is, bij de speciaalzaken aangesloten bij de Wijnkring. Je betaalt tot 28 oktober geen € 7,50 maar € 6,95. Dus als je net als ik helemaal worstfan bent en nog op zoek bent naar een passende wijn: ik zou het wel weten!
Meneer Wateetons & Sjoerd Mulder, Over Worst, Carrera Culinair 2011, isbn 978 90 488 0991 2,
prijs € 17,50