De schillen van druiven bevatten anti-oxidanten, en anti-oxidanten zijn ook goed voor de huid. Het zou celveroudering kunnen tegengaan, en de huid soepel houden bijvoorbeeld. Wat is er dan logischer dan die anti-oxidanten in druivenschillen ook daadwerkelijk te gaan gebruiken? Met druivenschillen wordt na de persing toch weinig meer gedaan, of er moet grappa of marc van gestookt worden… En als meststof voor het land wordt het ook gebruikt.
Bij Umberto Cesari, wijnmaker in Emilia-Romagna, niet ver van Bologna, worden de schillen van de sangiovese-druiven daadwerkelijk voor het bereiden van schoonheidsproducten gebruikt: dagcrèmes, maskers, anti-ouderingscrèmes, bodylotions….
Cesari maakt sinds 1967 wijnen van goede kwaliteit, en won met een Tauleto Sangiovese 2000 een gouden medaille op de London Wine & Spirit Competition. Zijn vrouw, Giuliana, ontmoette enige tijd later parfumeur Matteo Maffei. De kleur en het boeket van de Tauleto Sangiovese en de wijncultuur inspireerden de neus van Maffei. Hij ging de uitdaging aan om van bestanddelen van wijnranken en druiven een nieuwe geur te creëren. Uit dit eerste contact ontstond een samenwerking die leidde tot de creatie van Tauleto Wine Fragrance. Een parfum werd gelanceerd, samen met een lijn verzorgingsproducten voor de huid. Daarnaast bevat de catalogus ook allerhande cadeauartikelen, zoals geurkaarsen en aromatische oliën.
Tauleto in Nederland
Sinds kort zijn deze producten ook verkrijgbaar in Nederland. Zij worden geïmporteerd door Ingrid Velings en partners en onder andere verkocht via een webshop. Ingrid werd onlangs lid van de Vrouwen in de wijn, en ik besloot kennis te gaan maken, om eens te kijken wat dit nu voor producten zijn. Ingrid vertelde me dat ze hard bezig is de producten onder de aandacht te brengen, en dat ze heel wat afreist op het moment. Ze kwam in contact met Tauleto Wine Fragrance dankzij een bevriende wijnimporteur, die de wijnen van Cesari naar Nederland haalt. Hij zocht iemand die ook de verzorgingsproducten wilde introduceren.
Ladies Night
Net als kwaliteitswijnen zijn de producten van Tauleto Wine Fragrance niet voor elk verkoopkanaal geschikt: je moet er een verhaal bij vertellen. Daar moet de verkoper wel de juiste kennis voor bezitten. Dat verhaal vertelt ook dat de producten zo veel mogelijk ‘natuurlijk’ zijn en niet op dieren worden getest, aldus Ingrid. “Wat helemaal leuk zou zijn, is de samenwerking met organisatoren van wijnproeverijen. Deze producten passen prima bij bijvoorbeeld een Ladies Night. Ik heb gelukkig via Vrouwen in de wijn al wat contacten gelegd.”
Ik vind het zelf wel interessant, dit soort producten die voortkomen uit ‘resten’. En hoewel het voor een deel natuurlijk ook marketing is, hou ik wel van dit soort verhalen, die wat mij betreft ook in de wijnwereld thuishoren. Bovendien is Tauleto niet te enige. In Frankrijk heb je Les Sources de Caudalie, waar in het kuuroord gewerkt wordt met producten waar ook de anti-oxidanten uit wijn centraal staan. Ook in Duitsland bestaan dit soort kuuroorden.
De parfum bevalt mij inmiddels uitstekend, en de gezichtscrème zal ik binnenkort eens proberen. Is er druif in de parfum te ontdekken, of sangiovese? Dat vind ik niet, maar lekker ruikt het wel 😉
Ingrid zegt
Hoi Mariella,
Wat een ontzettend leuk stuk heb je van mijn verhaal gemaakt.
Dank hiervoor.
Groetjes en hopelijk tot ziens, Ingrid