• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Herwaardering voor Hoeve Nekum

29 december 2008 door Mariëlla Beukers

Een paar weken geleden was Mariëlla’s proefgroep weer eens te gast bij ons. Op die avond stonden twee Nederlandse wijnen op de tafel, een rode en een witte. Over de rode hadden we vooraf onze twijfels, maar over de witte waren we gematigd optimistisch. Het oordeel over de witte was echter: niet om over naar huis te schrijven. Omdat het hier ging om een witte wijn van Hoeve Nekum, een van de Nederlandse wijnmakers die ik over het algemeen wel waardeer (naast De Apostelhoeve onder andere), was ik over de uitkomst van deze proefavond enigszins teleurgesteld.

Het wijngoed Hoeve Nekum ligt vlakbij Maastricht, in het Jekerdal. Sinds 1988 staan er wijnstokken op de landerijen van het wijngoed. De verbouwde druivenrassen zijn rivaner (in Duitsland bekend als müller thurgau), riesling, auxerrois en pinot noir. De wijn die we recent dronken was een auxerrois; waarschijnlijk was de fles iets te oud.

Op weg naar Kerstmis hebben we een andere witte wijn van Hoeve Nekum opengemaakt, de Riesling 2004. Dit keer werden we niet teleurgesteld. Uit het glas kwamen ons duidelijk geuren van ananas en banaan tegemoet. In de mond was de wijn aangenaam fris en sappig, niet erg vol, maar met voldoende lengte en in de afdronk een hint van grapefruit. Het alcoholpercentage was met 11.5% aan de prettige kant. Samenvattend: een prima glas, dat ook in een restaurant niet zou misstaan.

Hoewel ik niet weet hoe de zomer in het Jekerdal was dat jaar, was het voor Nederland als geheel een jaar van tegenstellingen: wisselvallig weer in de vroege zomer, de hoogste neerslaghoeveelheden sinds 1951, maar in augustus ook een hittegolf (de 35e sinds 1901) met zeer hoge gemiddelde dagtemperaturen en een aantal tropische nachten. Ik kan me indenken dat dit geen ideale omstandigheden zijn voor een wijnmaker. Desondanks heeft Hoeve Nekum’s Riesling 2004 mijn vertrouwen in Nederlandse wijnen – zeker de witte – weer opgevijzeld.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in