Jaarlijks gaan er tonnen eetbaar voedsel verloren. Ook restjes drank vloeien via de gootsteen weg. Een leuk boek uit Vlaanderen inspireert je om bewuster om te springen met drankoverschotten. Dat is eenvoudiger dan je denkt. Door slim aan te kopen, je voeding en drank goed te bewaren, porties goed in te schatten en – vooral – je drankrestjes om te toveren tot een nieuw gerecht, kom je al een heel eind. In Het 2de Restjeskookboek van Vlaco vind je meer dan 60 heerlijke recepten om de restjes warme en koude dranken te verwerken tot iets lekkers. Vlaco behartigt al 20 jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen.
Onder vermelding van deze heldere teksten wordt het betreffende boekje aangekondigd, en ik besloot het aan te vragen. Want niets is leuker dan koken met restjes, en daar iets smakelijks van te maken, vind ik. Dus ik was heel nieuwsgierig wat de Vlaamse organisatie Vlaco met de drankrestjes zou doen.
In het boek vind je recepten voor resten van diverse soorten vloeistoffen: koffie en thee, melk en melkvervangers, fruit- en groentesappen, frisdrank, bier, wijn en schuimwijn en sterke drank. Tot slot geven de samenstellers nog een aantal niet-culinaire toepassingen voor restjes drank, zoals melk om bloed weg te boenen en koffie om te verven. Het deed mij onmiddellijk denken aan de handgeschreven receptenboeken uit vroeger eeuwen, waarin ook culinaire recepten en huishoudmiddeltjes in een bandje verzameld kunnen zijn. Bovendien zouden de keukenmeiden van toen het niet in hun hoofd halen restjes drank zomaar weg te gooien, als er nog een goede andere bestemming voor te vinden was. Leuk dat dit boekje aansluit bij die no-waste instelling van toen.
Hoe worden die drankrestjes gebruikt in de recepten? Vaak voor weer nieuwe drankjes, of zoals in cocktails, maar ook voor soep, marinades en dressings bijvoorbeeld. En als alternatieve vloeistof in bijvoorbeeld gebak. Ik maakte met een restje thee uit de pot de theecake die in het boek genoemd stond, maar verving de bosbessen door gewelde cranberries en de cassisthee door gewone thee. Het resultaat was uiterst smakelijk, om zeker nog eens verder mee te experimenteren. De enige rubriek waar ik misschien erg weinig gebruik van zal maken is de wijnrubriek: bij ons zijn er nooit restjes…
Voor ieder die af en toe met bedroefd hart dat restje melk, thee of vruchtensap dreigt weg te gooien: raadpleeg dit sympathieke en kleurrijk uitgegeven boek om die restjes een nieuw leven te geven, en draag bij aan minder verspilling.
Het boek is te verkrijgen in de reguliere (online) boekhandel voor € 19,99 en uitgegeven bij Lannoo.