Eigenlijk is het heel jammer dat ik het boek al uitheb. Het was het perfecte boek geweest op mijn vakantieadres, zittend op het terras met uitzicht over het prachtige landschap van Zuid-Frankrijk. Glas Mas des Dames onder handbereik en lezen maar!
Met Pinksteren las ik Het domein van Lidewij van Wilgen, een boek over ‘een jonge vrouw, een oude wijngaard en een nieuw leven’. Ik las het uit in de spreekwoordelijke ‘één ruk’. Het was lange tijd geleden dat ik zo’n goed geschreven en fascinerend boek in handen had gehad.
In de Nederlandse wijnwereld (en ook daarbij inmiddels) is Lidewij bekend van haar zeer goed ontvangen wijnen, gemaakt op het domein dat zij en haar ex Mas des Dames hebben genoemd. Mas des Dames ligt in de buurt van Beziers, in de Languedoc. Maar goed beschouwd is Het Domein niet eens echt een wijnboek. Lidewij beschrijft hoe zij haar leven volkomen wist om te gooien, ondanks bakken met tegenslagen waarvan financiële problemen niet de minste waren. En dat in dat leven een wijngaard en wijnen een grote rol spelen, dat is eigenlijk de achtergrond, de coulisse (maar wel een heerlijk coulisse…). Het boek beschrijft vooral – met veel zelfkennis en humor – het proces: waarom zij en haar man de beslissing namen met zeer jonge kinderen naar Zuid-Frankrijk te verhuizen, hoe zij daar ontvangen werden, wat het kostte om een nieuw bestaan op te bouwen en wat het uiteindelijk heeft opgeleverd. En dat is onder andere: een gestrand huwelijk, drie gezonde en tevreden tienerdochters, een goed product met een wereldwijde bekendheid, een nieuwe relatie, een omgeving die het gezin uiteindelijk geaccepteerd heeft en een tevreden mens. Maar de druiven en wijn hadden ook schapen en kaas kunnen zijn, of appels en taarten, een bed & breakfast met tevreden klanten etc…
Zelden heb ik een boek getroffen waarin dit omgooien van je leven zo goed is verteld. Je wordt deelgenoot van veel van Lidewij’s twijfels en problemen, geniet mee van de kleine successen, zonder dat het ergens dramatisch of zwaar wordt. Je kunt alleen maar concluderen aan het eind van het boek: wat een doorzetter, wat een prachtig mens!
Korte samenvatting
Toch nog maar even de synopsis, hoewel het boek recent in de meeste wijnbladen en in de landelijke pers al uitgebreid aan bod is geweest. Lidewij van Wilgen, geboren 1966, maakte een bliksemcarrière in de reclame bij verschillende grote bureaus in Amsterdam. Haar man raakt gegrepen door de wijn, en beide koesteren ze de wens een ‘ander’ leven te gaan leiden. Op haar 35ste besluiten zij naar Zuid-Frankrijk te verhuizen. De enerverende zoektocht naar een geschikt huis is dan al achter de rug.
Man Aad wil wijn maken in Frankrijk, Lidewij vindt het prima. Een oenoloog wordt ingehuurd, het huis aangepakt. Al snel is er geld tekort en moet Aad terug naar Nederland om dat te verdienen. Alleen met drie piepjonge dochters is het voor Lidewij knap eenzaam, en de meisjes lijken het op school ook nog niet echt naar hun zin te hebben. Langzaam groeien de echtelieden uit elkaar, tot Aad besluit definitief in Nederland te blijven en Lidewij kiest voor Mas de Dames. Inmiddels is ook de Nederlandse oenoloog opgestapt en besluit Lidewij het werk zelf te gaan doen, met behulp van de werkkracht die Aad en zij al in dienst hadden. Lidewij gaat een tweejarige wijnbouwopleiding volgen. Het leven bestaat uit 5 dagen per week naar school tussen de Franse boerenzonen en een enkele dochter, kinderen van en naar school en crèche brengen, huishouden doen en dan nog het werk in wijngaard en kelder. Het dreigt regelmatig te veel te worden, maar uiteindelijk is daar dan toch de kentering, als de wijnen erkenning beginnen te krijgen, de dochters het naar hun zin hebben op school en met plezier naar de middelbare school gaan en er zelfs weer een nieuwe relatie aan de orde is.
Het enige jammere is dat ik de wijnen nog niet ken. Daar moet ik maar eens snel verandering in brengen! Dat glas op mijn vakantieterras zal wel niet lukken, daarvoor ligt Mas des Dames te ver. Maar hier in Nederland zijn de wijnen verkrijgbaar bij Ockhuysen.
Lidewij van Wilgen, Het domein, 256 p., isbn 978 90 234 5860 9, prijs € 18,90