Een witte Kerst zal er niet inzitten dit jaar (vandaar dat ik maar wat aan het uiterlijk van mijn site heb gedaan…) en op het onderbinden van de schaatsen moeten we ook nog even wachten, helaas. Gelukkig zijn er wel een aantal andere dingen die we kunnen doen om dat ‘echte’ Libelle-Margriet-wintergevoel een beetje naar binnen te halen. De kerstboom staat al opgetuigd, de rollade is besteld, de spelletjesdozen worden afgestoft. En we kunnen bisschopswijn maken! Warm of koud, maar natuurlijk het lekkerste na de lange boswandeling die je gezellig met de hele familie maakt (zoals het volgens de bladen hoort met Kerst!).
Eerlijk gezegd maak ik het zelden gekruide wijn, maar een glaasje op één of andere Kerstmarkt vind ik wel lekker. Ik heb er nog van die heerlijke kitscherige mokjes aan overgehouden, uit Duitsland. Binnenkort zal ik eens kijken wat ze er in Antwerpen van maken, van warme wijn op een Kerstmarkt. Zelf maken van bisschopswijn is natuurlijk het leukst, al kun je het tegenwoordig nog altijd kant-en-klaar kopen. Dan moet je wel naar de onderste regionen van het supermarktschap, waar ook de Alte Weintradition staat (nummer 6 op WineLife’s Hotlist van invloedrijke wijnmovers dit jaar, en goed voor meer dan 10.000 flessen per week (slik…)).
Rond 1930 kocht je ‘Bisschopswijn’ gewoon bij de slijter. Deze maakte hem zelf, en wel volgens volgend recept en instructie.
75 liter roode Bordeaux
4,5 kilo witte suiker
wat kaneelextract en ongeveer 10-15 kruidnagelen
schillen van 3 citroenen
Dit te samen op fust storten en voortdurend fust van dag tot dag even omrollen opdat de suiker moet gesmolten zijn.
Laat je Vrouw [!, jawel, het staat er echt] proeven of ze voldoende smaakt naar kaneel, niet te zoet is; anders nog wat wijn erbij en ook of de nagel iets te proeven is. Zoo ja, laat het dan nog een paar dagen rusten en tap het af.
Voor goedkoope Bisschopswijn kan men gebruiken half goede en erbij de helft roode bessenwijn.
Mevrouw mocht proeven! Gerechtigheid, zelfs al in 1930. De slijter wist blijkbaar dat vrouwen echt beter proeven dan mannen!
[Ook dit recept is afkomstig uit het receptenboek dat overgeleverd is in de firma A.C. van Dongen. Eerdere verhalen lees je hier en hier.]
Afbeelding: de eerste kerstkaart, uit 1843.