• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Het echte Kerstgevoel… met bisschopswijn (uit 1930)

22 december 2011 door Mariëlla Beukers

Een witte Kerst zal er niet inzitten dit jaar (vandaar dat ik maar wat aan het uiterlijk van mijn site heb gedaan…) en op het onderbinden van de schaatsen moeten we ook nog even wachten, helaas. Gelukkig zijn er wel een aantal andere  dingen die we kunnen doen om dat ‘echte’ Libelle-Margriet-wintergevoel een beetje naar binnen te halen. De kerstboom staat al opgetuigd, de rollade is besteld, de spelletjesdozen worden afgestoft. En we kunnen bisschopswijn maken! Warm of koud, maar natuurlijk het lekkerste na de lange boswandeling die je gezellig met de hele familie maakt (zoals het volgens de bladen hoort met Kerst!).

Eerlijk gezegd maak ik het zelden  gekruide wijn, maar een glaasje op één of andere Kerstmarkt vind ik wel lekker. Ik heb er nog van die heerlijke kitscherige mokjes aan overgehouden, uit Duitsland. Binnenkort zal ik eens kijken wat ze er in Antwerpen van maken, van warme wijn op een Kerstmarkt. Zelf maken van bisschopswijn is natuurlijk het leukst, al kun je het tegenwoordig nog altijd kant-en-klaar kopen. Dan moet je wel naar de onderste regionen van het supermarktschap, waar ook de Alte Weintradition staat (nummer 6 op WineLife’s Hotlist van invloedrijke wijnmovers dit jaar, en goed voor meer dan 10.000 flessen per week (slik…)).

Rond 1930 kocht je ‘Bisschopswijn’ gewoon bij de slijter. Deze maakte hem zelf, en wel volgens volgend recept en instructie.

75 liter roode Bordeaux
4,5 kilo witte suiker
wat kaneelextract en ongeveer 10-15 kruidnagelen
schillen van 3 citroenen

Dit te samen op fust storten en voortdurend fust van dag tot dag even omrollen opdat de suiker moet gesmolten zijn.
Laat je Vrouw [!, jawel, het staat er echt] proeven of ze voldoende smaakt naar kaneel, niet te zoet is; anders nog wat wijn erbij en ook of de nagel iets te proeven is. Zoo ja, laat het dan nog een paar dagen rusten en tap het af.

Voor goedkoope Bisschopswijn kan men gebruiken half goede en erbij de helft roode bessenwijn.

Mevrouw mocht proeven! Gerechtigheid, zelfs al in 1930. De slijter wist blijkbaar dat vrouwen echt beter proeven dan mannen!

[Ook dit recept is afkomstig uit het receptenboek dat overgeleverd is in de firma A.C. van Dongen. Eerdere verhalen lees je hier en hier.]

Afbeelding: de eerste kerstkaart, uit 1843.

Categorie: En verder.... Tags: Bisschopswijn, Kerstmis, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in