• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Het Kater Kookboek

6 december 2011 door Mariëlla Beukers

Strikt genomen heeft het natuurlijk eigenlijk niet echt met wijndrinkers te maken, toch, een kater? Wijndrinkers zijn beschaafde mensen, over het algemeen, die krijgen geen kater….. Hmm, ach, tja, eh….. Nou vooruit, in het geval dat mijn lezers toch een kater hebben, kan ik een leuk boekje aanbevelen, om er weer snel bovenop te komen. Milton Crawford, hobbykok, schrijver en nog wat ambachten, stelde een boekje samen met recepten voor de morning after, Het Kater Kookboek.

Er staan over het algemeen stevige schotels in, die de kater snel moeten kunnen verjagen. Om een kater goed de baas te kunnen, moet je overigens eerst weten wat voor kater je hebt: schrijver P.G. Wodehouse kwam ooit met een classificatiesysteem, waarin zes verschillende katers voorkomen: het Kapotte Kompas, de Naaimachine, de Komeet, het Atoom, de Cementmolen en de Gremlinboogie. Elk type heeft zijn eigen kenmerken, en dus zijn eigen remedie. En van die remedie kunnen de gerechten in Het Kater Kookboek deel uitmaken, aldus Crawford.

Om te bepalen welk soort kater de jouwe is, staan er bovendien een aantal hilarische tests in het boek. Als je alle vragen hebt beantwoord en de tests hebt gedaan, heb je je kater geanalyseerd, en kun je in de keuken aan de slag. Heb je last van de Komeet, maak dan eens citroenpannenkoeken met suiker. Voor het Kapotte Kompas komen nogal veel gerechten met scherpe kruiden en tomaten in aanmerking. Het Atoom vraagt om aardappelhachee met avocado en bacon… en zo gaat Crawford nog wel even door.

De recepten zijn ingedeeld in moeilijkheidsgraad en in de meeste gevallen makkelijk te maken. Ze kosten vrij weinig tijd, vooropgesteld dat je kunt koken en met het fornuis kunt omgaan (niet altijd aan te raden in de katerstaat). En zelfs als je geen kater hebt, zijn er wel een paar recepten die ik eens zou willen maken, als comfortfood.

Wat ik met het boekje ga doen? (Want ik heb natuurlijk nooit een kater.) Zorgen dat die oudste puber het huis uitgaat en het dan meegeven. Het zal hem goed van pas komen!

Milton Crawford, Het Kater Kookboek, Fontaine & Noë, isbn 978 94 6054 096 7, prijs € 9,95

 

 

 

Categorie: Wijn & eten Tags: wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Natasha zegt

    11 december 2011 om 14:10

    Vandaag ben ik ook een beetje puber… Ik voel wel wat voor het atoomrecept;-)

  2. Mariëlla Beukers zegt

    11 december 2011 om 14:26

    Dat klinkt niet best 😉 Sterkte!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in