Granada Wijnen uit Utrecht is een kleine importeur van ambachtelijke kwaliteitswijnen uit de wijnregio Granada (Zuid-Spanje). De wijnen uit deze streek waren in Nederland tot voor kort niet verkrijgbaar. Recent maakte ik echter kennis met Dick Speelpenning, die samen met zijn partner Nelleke Maris de wijnen uit dit gebied gaat importeren. Net als veel andere Nederlanders werden zij na diverse vakanties verliefd op de wijnen en het gebied, en begonnen voor vrienden en kennissen wijnen mee te nemen. En sinds dit jaar pakken ze het wat groter aan, met een webshop voor de consument en binnenkort promotie naar de horeca.
Granada is vooral bekend van het Moorse paleis Alhambra, maar niet vanwege zijn wijnen. De regio heeft echter een eeuwenlange wijngeschiedenis, teruggaand op Feniciërs en de Romeinen. De afgelopen jaren is er een flinke kwaliteitsslag gemaakt. Ruim 20 bodegas hebben inmiddels het recht wijnen met het predikaat DOP Vino de Calidad de Granada te maken. 5.500 hectare wijngaard produceren jaarlijks zo’n 30 tot 40 miljoen kilo druiven, deels van oude inheemse rassen, deels van internationale aanplant.
De wijnen die Dick en Nelleke importeren worden op ambachtelijke wijze geproduceerd door kleine (familie)bedrijven. De druiven worden nog overwegend met de hand geplukt; één wijnboer oogst zelfs met de muilezel! Granada Wijnen importeert inmiddels de wijnen van Bodegas Horacio Calvente, Dominio Buenavista en Garcia de Verdevique. Het assortiment bestaat uit mousserend, wit, rood, zoet en straks ook rosé. Binnenkort bieden zij ook biologische rode wijn aan van Bodegas Señorio de Nevada.
Van Dick ontving ik een doos met wijnen uit Granada, van rood tot wit en van stil tot mousserend. Ik was vooral aangenaam verrast door drie witte wijnen en de kennismaking met een inheems druivenras, de vijiriega. Op de site van Viños de Espana (waar ook de foto’s vandaan komen) vind ik daarover: ‘wit druivenras, zo goed als uitgestorven. Komt alleen nog voor op de Canarische Eilanden en rondom Granada (Sierra de la Contraviesa – Alpujarra). Met goede suiker- en zuurgehaltes, levert hoge rendementen. Zeer geschikt voor mousserende wijnen. De wijnen zijn fris en fruitig.’ Van Dick hoorde ik dat de plaatselijke bevolking vertelt dat de Feniciërs deze druif al honderden jaren voor Christus in dit deel van Zuid-Spanje hebben geïntroduceerd.
Oogsten met de muilezel
Van Bodegas Garcia de Verdevique proefde ik een mousserende wijn van vijiriega: droog (brut), 11,5% alcohol, donkergeel van kleur. Geurend naar rijpe appels, cider, zelfs een beetje stallig. Een wijn die snel oxideert in het glas en tamelijk boers overkomt. Met wat minerale tonen en een bittertje achter op de tong. Een wijn waar je iets bij moet eten, geen apéritiefje. De druiven voor deze wijn groeien in een van de hoogste wijngaarden van Europa, zo’n 1250 meter hoog. De oogst is met de genoemde muilezel, vanwege de steile hellingen.
Veleta
Van Bodegas Dominio Buenavista was er de Veleta Vijiriega 2010, DOP Vino de Calidad de Granada. Eigenaar Juan Palomar was een levenlang arts in de VS, tot hij na een wijnmaakavontuur in de Napa Valley besloot terug te keren naar zijn geboortegrond. Hij knapte het ouderlijk bezit op en maakt er nu op moderne wijze wijnen van onder andere de vijiriega. De opbrengst is inmiddels zo’n 60.000 flessen per jaar. Zijn wijngoed is gelegen in Ugijar, een afgelegen dorp op de zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada. Hier in de Alpujarra zou een van de oudste wijnmaaktradities van de wereld hebben overleefd. De zuidhellingen beschermen tegen de kou van het woeste achterland, de zee is op slechts 10 kilometer afstand en levert verkoelende wind in de zomerse nachten. Verder is het hier zeer droog; dit alles levert bescheiden opbrengsten en vroege oogstdata.
De Veleta Vijiriega was zonnig geel van kleur, met in de geur sterkte indrukken van viognier: abrikoos en ander steenfruit; maar ook vanille en meloen troffen we aan. In de mond een prettige frisse wijn, met aanzienlijke zuren en veel pit en wat mineralige bittere noten. De 10% chardonnay die toegevoegd werd is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de rondheid van de wijn.
Beroemde Moscatel
Een derde boeiende wijn kwam van Bodegas Horacio Calvente: een droge muskaatwijn uit 2010 die ooit bij El Bulli op de kaart stond. Deze Guindalera, deels afkomstig van moscatelstokken van meer dan 100 jaar oud, is als enige Andalusische wijn opgenomen in het boek 1001 Wines You Must Try Before You Die. Ook Horacio Calvente beschikt over zeer moderne technologie om wijnen met een lange geschiedenis te maken. Calvente specialiseert zich onder andere in de wijnen van moscatel.
De Guindelara beviel mij uitstekend: mooi geel van kleur, 12,5% alcohol, stevige muskaataroma’s, droog, fris en fruitig in de mond en heel zuiver. Heerlijk om bij een gekruid gerecht te drinken, maar ook perfect als apéritief. En natuurlijk bijzonder om je te realiseren dat deze wijnen – waarschijnlijk in een zoete variant – al eeuwen geleden in de smaak vielen!
Al met al een leuke eerste kennismaking met deze wijnen uit Granada! En naar die geschiedenis van het gebied doe ik nog eens wat meer onderzoek. Wil je ook kennismaken met de wijnen uit Granada? Op de beurs Grootse Wijnen, Kleine Importeurs is Granada Wijnen aanwezig, met Juan Palomar van Bodega Dominio Buenavista.
Filmpje afkomstig van Granada Wijnen.