• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Het Oordeel van Parijs

8 juni 2006 door Mariëlla Beukers

The Judgement of Paris. Misschien ben je de term wel ergens tegengekomen de afgelopen weken. Mijn eerste associatie is telkens een middeleeuwse: dit gaat vast over de ondergang van de Tempeliers of zoiets (ik heb net The Da Vinci Code gezien 😉 )

Nee, met het Oordeel van Parijs wordt iets heel anders bedoeld: een zo langzamerhand legendarisch wijnevenement, dat binnenkort nog verfilmd gaat worden ook, zo gaan de geruchten. Mogelijk met Hugh Grant of Jude Law in de hoofdrol.
Even kort de feiten: op 24 mei 1976 werd in Parijs een proeverij georganiseerd door Steven Spurrier, Brits wijnschrijver en -kenner. Blind werden een aantal wijnen uit Californië geproefd naast een aantal grote namen uit de Bordeaux en de Bourgogne. En wonder boven wonder, de Californiërs kwamen als winnaars uit de bus. De Fransen waren perplex, woedend, enfin, je kunt het je wel voorstellen. Franse wijnen versmaad ten gunste van Amerikaanse ….. Namen als Stag’s Leap en Ridge Montebello waren voorgoed gevestigd. George Taber schreef in 2005 een boek over deze proeverij. Taber was er in 1976 bij als reporter voor Time Magazine; zijn artikeltje over de proeverij kwam als vullertje in het blad terecht met de kop The Judgement of Paris. Taber schreef het boek vooral omdat hij twintig jaar later, in 1996, merkte dat de uitslag nog steeds tot verhitte discussies leidden onder Californische wijnproducenten. Bovendien zijn er nog steeds Fransen die menen dat er met de uitslag geknoeid is. Taber spreekt vloeiend Frans, was als enige verslaggever aanwezig en wilde daarom het ware verhaal vastleggen.

Ik ken het boek (nog) niet, maar ik kan me toch nauwelijks voorstellen dat het heel erg spannende lectuur is. Voor wijnliefhebbers is het verplichte kost, maar voor de rest van de wereld zit er mijns inziens weinig in. Deze week bleek echter dat de rechten op dit boek gekocht zijn door een Amerikaanse filmmaatschappij en dat Steven Spurrier al aan het praten is over de uitbeelding van zijn persoon. Natuurlijk ingegeven door het inmiddels even legendarische tweede Oordeel, gehouden in Londen op 24 mei 2006. Opnieuw werd een proeverij georganiseerd, met dezelfde wijnen als 30 jaar geleden. En opnieuw waren de Californische wijnen de winnaars: zij waren veel mooier oud geworden dan de Franse. Ditmaal was er veel gekonkel en gerommel rondom de proeverij. Bordeauxse chateaux die niet mee wilden werken en geen wijnen wilden leveren bijvoorbeeld.

Maar om nu een film te maken van een proeverij, dat gaat mij toch wel ver. Waar Sideways nog een verhaaltje had – twee mannen op vrijgezellentour – kan zo’n wijnfilm toch niet veel meer laten zien dan een tafelvol wijnspugende mensen. En of dat nu zo’n fraai gezicht is? Verder zal er veel gepraat worden, misschien scheurt een enkele snelle sportwagen door het Franse of Californische landschap, maar verder?
Of zou het een soort semi-documentaire worden, of misschien zelfs een soort Mondovino? Maar dan toch niet met glamourhunks als Hugh Grant of Jude Law in de hoofdrol. Overigens is er op IMDB nog niets over een dergelijke film te vinden.

Bronnen: Decanter, Slate, SFGate

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in