Diëten, ik heb er nooit wat in gezien. Andere mensen zullen er ongetwijfeld baat bij hebben, maar ik begin er niet aan. Toch keek ik onlangs een dieetboek in; ze lagen me op grote stapels bij de boekhandel aan te staren. Een mooie oranjegele kaft en een intrigerende titel: Het Sonoma-dieet, van de hand van Connie Guttersen. Aangezien de Sonoma-vallei in Californië volgend jaar als vakantiebestemming genoteerd staat, was ik toch wel nieuwsgierig.
Die nieuwsgierigheid werd nog aangewakkerd toen bleek dat de Mitra op zijn site zelfs een gratis boekje over dit dieet heeft staan (33 pagina’s in pdf), waarin het belang van wijn in het dieet uit de doeken wordt gedaan. Bovendien koos de Mitra een aantal wijnen uit die goed bij het dieet zouden passen. En als klapper op de vuurpijl komen die wijnen ook nog eens voor in het programma Food&Fit dat Sybrand Niessen en Caspar Bürgi de komende maanden een aantal malen op RTL 4 zullen presenteren (morgen, maandag 6 november, om 16.30 uur bijvoorbeeld).
“In Food & Fit laten beide presentatoren u zien hoe eenvoudig het is om zelf gezond te koken en over te schakelen op een gezonde leefstijl. Sybrand vertegenwoordigt in dit geval de kijker die graag gezond wil eten, maar die slechts 20 minuten per dag voor het bereiden van zijn maaltijd uittrekt en die al helemaal geen idee heeft, waar hij zijn ingrediënten vandaan moet halen.
Caspar houdt van de eerlijke, gezonde keuken met verse ingrediënten en goede voedingsstoffen. Hij neemt Sybrand en de kijker aan de hand mee, legt uit, doet voor en vertelt leuke wetenswaardigheden, waardoor iedereen zin krijgt om in zijn eigen keuken aan de slag te gaan”, aldus de tekst op de Mitra-site.
Bij de Mitra wordt vervolgens langsgegaan voor een wijnadvies bij de gerechten die Caspar kookt.
De wijnen die geadviseerd worden, komen dus zoals gezegd weer voor in het Sonoma-dieetboekje. Want volgens het Sonomadieet heeft wijn een aantal functies bij het eten van de maaltijd. Een aantal redenen die genoemd worden: druiven behoren tot de powerfoods binnen het dieet, wijn verkleint het risico op hart- en vaatziekten, wijn ontspant en het ritueel rondom het uitkiezen van wijn verlengt de maaltijd, wat de spijsvertering en het gewichtsverlies weer zou bevorderen. Geadviseerd wordt om, na een bepaalde tijd het dieet gevolgd te hebben, minimaal 1 glas wijn bij 1 maaltijd per dag te drinken. Twee glazen bij die ene maaltijd mag uiteindelijk ook, maar meer niet. Dat klinkt als een prima advies!
Wat mijn mening ook is over lijnen en diëten, ik kan dit initiatief van de Mitra alleen maar slim én sympathiek vinden. Het Sonoma-dieet lijkt me niet verkeerd om je naam aan te verbinden. Wijn ontspant inderdaad, een goede fles wijn kan van een maaltijd zeer verlevendigen (in allerlei opzichten) en wijn bevat inderdaad diverse stoffen die de gezondheid bevorderen.
En Food&Fit klinkt als een aardig programma, zeker omdat nu ook eens de wijn bij het eten aandacht krijgt. Morgen de video maar eens programmeren…..
En binnenkort ook eens de wijnen van het wijnhuis Raimat proberen. Ik werd al geboeid toen ik Minder trammelant recenseerde, en nu duiken ze alweer op. Toeval bestaat niet, zal ik maar zeggen….