• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Het Sonoma-dieet en de Mitra

5 november 2006 door Mariëlla Beukers

Diëten, ik heb er nooit wat in gezien. Andere mensen zullen er ongetwijfeld baat bij hebben, maar ik begin er niet aan. Toch keek ik onlangs een dieetboek in; ze lagen me op grote stapels bij de boekhandel aan te staren. Een mooie oranjegele kaft en een intrigerende titel: Het Sonoma-dieet, van de hand van Connie Guttersen. Aangezien de Sonoma-vallei in Californië volgend jaar als vakantiebestemming genoteerd staat, was ik toch wel nieuwsgierig.

Die nieuwsgierigheid werd nog aangewakkerd toen bleek dat de Mitra op zijn site zelfs een gratis boekje over dit dieet heeft staan (33 pagina’s in pdf), waarin het belang van wijn in het dieet uit de doeken wordt gedaan. Bovendien koos de Mitra een aantal wijnen uit die goed bij het dieet zouden passen. En als klapper op de vuurpijl komen die wijnen ook nog eens voor in het programma Food&Fit dat Sybrand Niessen en Caspar Bürgi de komende maanden een aantal malen op RTL 4 zullen presenteren (morgen, maandag 6 november, om 16.30 uur bijvoorbeeld).

“In Food & Fit laten beide presentatoren u zien hoe eenvoudig het is om zelf gezond te koken en over te schakelen op een gezonde leefstijl. Sybrand vertegenwoordigt in dit geval de kijker die graag gezond wil eten, maar die slechts 20 minuten per dag voor het bereiden van zijn maaltijd uittrekt en die al helemaal geen idee heeft, waar hij zijn ingrediënten vandaan moet halen.
Caspar houdt van de eerlijke, gezonde keuken met verse ingrediënten en goede voedingsstoffen. Hij neemt Sybrand en de kijker aan de hand mee, legt uit, doet voor en vertelt leuke wetenswaardigheden, waardoor iedereen zin krijgt om in zijn eigen keuken aan de slag te gaan”, aldus de tekst op de Mitra-site.
Bij de Mitra wordt vervolgens langsgegaan voor een wijnadvies bij de gerechten die Caspar kookt.

De wijnen die geadviseerd worden, komen dus zoals gezegd weer voor in het Sonoma-dieetboekje. Want volgens het Sonomadieet heeft wijn een aantal functies bij het eten van de maaltijd. Een aantal redenen die genoemd worden: druiven behoren tot de powerfoods binnen het dieet, wijn verkleint het risico op hart- en vaatziekten, wijn ontspant en het ritueel rondom het uitkiezen van wijn verlengt de maaltijd, wat de spijsvertering en het gewichtsverlies weer zou bevorderen. Geadviseerd wordt om, na een bepaalde tijd het dieet gevolgd te hebben, minimaal 1 glas wijn bij 1 maaltijd per dag te drinken. Twee glazen bij die ene maaltijd mag uiteindelijk ook, maar meer niet. Dat klinkt als een prima advies!

Wat mijn mening ook is over lijnen en diëten, ik kan dit initiatief van de Mitra alleen maar slim én sympathiek vinden. Het Sonoma-dieet lijkt me niet verkeerd om je naam aan te verbinden. Wijn ontspant inderdaad, een goede fles wijn kan van een maaltijd zeer verlevendigen (in allerlei opzichten) en wijn bevat inderdaad diverse stoffen die de gezondheid bevorderen.
En Food&Fit klinkt als een aardig programma, zeker omdat nu ook eens de wijn bij het eten aandacht krijgt. Morgen de video maar eens programmeren…..
En binnenkort ook eens de wijnen van het wijnhuis Raimat proberen. Ik werd al geboeid toen ik Minder trammelant recenseerde, en nu duiken ze alweer op. Toeval bestaat niet, zal ik maar zeggen….

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in