• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Het ziekenhuis en de supermarkt

7 mei 2009 door Mariëlla Beukers


We doen het zelden, maar nood breekt wet: in een hypermarché in Beaune kocht ik onlangs een fles duurdere wijn. Om zonder fles mooie rode Bourgogne naar huis te gaan, kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Er moest toch iets mee voor die arme thuisblijver… Maar daar sta je dan om 08.30 uur tussen de wijnschappen, en je moet iets kiezen. Geen Guide Hachette bij je en het komt nu aan op parate kennis. Nu is dat voor de Bourgogne knap lastig, omdat er zoveel verschillende appellations met grote namen zijn, maar waar de producent dan meestal toch weer meer zegt dan de herkomst.

De vorige dag had ik het beroemde Hôtel Dieu bezocht, oorspronkelijke vestiging en onderdeel van het nog steeds bestaande ziekenhuis Hospices de Beaune, dus daar moest het dan maar een wijn van worden. De wijnen staan goed bekend, volgens mij. Nu is het met die Hospices de Beaune-wijnen eigenlijk nog ingewikkelder, bleek me later. Het ziekenhuis bezit al sinds eeuwen wijngaarden in diverse topappellations. Een wijnmaker in dienst van de instelling maakt jaarlijks de wijnen van al die verschillende bezittingen. Vervolgens worden die jonge wijnen in november van het oogstjaar geveild, en de kopers zorgen vervolgens voor de opvoeding van de wijn. Zij maken de keuzes omtrent de vaten, het oversteken, het filteren etc….. Gelukkig worden de opvoeders ook op het etiket vermeld, zodat de consument in ieder geval kan nagaan of hem de stijl van dat opvoedende huis bevalt (als je daar verstand van hebt).
Die veilig is een van de hoogtepunten van het wijnjaar in de Bourgogne, zo niet van Frankrijk. Toute la France viniviticole is daar aanwezig, en de opbrengsten van de veiling gaan naar de exploitatie van het ziekenhuis.

Om een lang verhaal kort te maken: na enig gedrentel tussen de wijnschappen van de Carrefour ging een fles Hospices de Beaune Pommard 2006 Cuvée Suzanne Chaudron mee naar huis, opgevoed door het bekende huis Reine Pédauque. Prijs € 37,00. De fles ligt inmiddels veilig in de wijnkast, om over zo’n jaar of vier, vijf misschien eens open te gaan….. (advies van Hugh Johnson, Wijngids 2009).

Categorie: En verder.... Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in