• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Historical Venetian Wine To Be Released Next Week

7 maart 2012 door Mariëlla Beukers

There once was a time that wine was more or less the only beverage available. Espcially in the cities and towns of medieval Europe, fresh, clean water was not to be trusted as a drink, milk was for children and the elderly. Coffee, tea and soda were not yet around, fruit juices were surely there, but could not be kept for a longer period of time. That left the (light)alcoholic drinks beer and wine. And so lots of cities had vineyards in close vicinity, sometimes even within its walls. Just like (professional) vegetable gardens, who till this day are most often to be found on the outskirts of  town, like in my hometown Utrecht. As to vineyards in the city: Paris and Vienna are well known examples, with vineyards present within its boundaries even to this day.

Recently I heard about Venice having had vineyards too.  On Mazzorbo, one of the islands that dot the lagoon that harbours this venerable city, vineyards have been restored that date back to the 15th century. Even an ancient grape variety has been saved from oblivion, the dorona, related to garganega. Behind the project is a well known prosecco producer from Valdobiadenne, Bisol. Bisol’s 2 ha walled vineyard on Mazzorbo is  called Scarpa Volo.

Gianluca Bisol explained to the Bibendum  Times: “I have always been fascinated with the food and wine history of the lagoon. This result represents the fruit of five years of work in which we have been researching the history of the local grape varieties in Venice, widespread until only a few centuries ago.”

The wine from Mazzorbo is called Venissa, and the first vintage will be released next week, with lots of dinners for the privileged few. You will have to be very lucky to taste this wine, because production is very limited and most of the bottles are already sold in an en-primeur sale.

Luckily, Venissa is also a restaurant on Mazzorbo owned by Bisol; if you are interested in tasting the wine, and you are by any change in Venice this spring, I would suggest you try and book a dinner or a tasting there.

More information on Venissa can be found here. With thanks to Jonneke Krans for the interesting links she send me.

 

Categorie: Nieuws, Rare druiven Tags: Bisol, dorona, Italië, Links to the Past, Mazzorbo, Venetië, Venice

Lees Interacties

Reacties

  1. Hans Hagemans zegt

    7 maart 2012 om 21:37

    Hallo Mariëlla,

    in ’n artikel over decanteren in de NYT trof ik een voor mij nieuwe methode aan: stop een wijn met bezinksel 1 minuut in de blender!
    http://www.nytimes.com/2012/03/07/dining/decanting-the-flavor-options.html?ref=dining

    misschien kun je er wat mee.
    Groeten,
    Hans

  2. Mariëlla zegt

    8 maart 2012 om 09:03

    Dag Hans, dank voor de links. Het artikel van Asimov in de NYT staat me wel aan, maar niet het artikel waar hij naar verwijst, over het blenden. Gelukkig vind Asimov, het ook maar niets 😉

  3. Mariëlla zegt

    8 maart 2012 om 09:10

    Asimov ‘vindt’ natuurlijk, niet ‘vind’.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in