Eind februari verscheen van Manon Henzen het nieuwe Historisch Bakboek BROOD, een vlot toegankelijk bakboek met broodrecepten uit 4000 jaar geschiedenis. En aangezien ik van een lekker stuk brood echt niet af kan blijven – met een glas wijn en een stuk vers brood ben ik helemaal gelukkig – kan ik niet anders dan aandacht vragen voor dit boek.
Al bladerend in dit prachtige nieuwe boek drink ik een glas lichtrode Portugese Palhete, een wijn van XXVI Talhas, en geniet. Palhete heb ik onlangs heb leren kennen en ben ook hier een beetje verliefd op geworden. Over die wijn hoor je binnenkort, nu even het bakboek in het zonnetje zetten! En uitkiezen welk brood ik het eerste ga bakken.
Historisch Bakboek BROOD maakt een tijdreis van Mesopotamische platbroden uit 1750 voor Chr. tot perfecte Parijse croissants uit de 20e eeuw. Onderweg passeren onder andere Romeins speltbrood, middeleeuws walnootbrood, ringbroodjes uit de Renaissance, saffraanbroodjes en wafels uit de Gouden Eeuw en krakelingen en Paasbrood uit de 18e en 19e eeuw de revue.
Dit smakelijke en leerzame bakboek is geschreven voor nieuwsgierige bakkers en bakgrage geschiedenisliefhebbers. Het biedt een mooi en gevarieerd assortiment broden met bijzondere ingrediënten, smaken en baktechnieken. Naast heerlijke broodrecepten en handvatten voor het maken van een goed brood biedt dit boek veel historische informatie over brood, bakkers, bakkerijen, baktechnieken, ingrediënten, smaken en eetgewoonten. Beginnende bakkers zullen met dit boek succesvol historische broden uit hun oven toveren en ervaren bakkers zullen veel inspiratie vinden in de eeuwenoude recepten.
Het boek is rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal uit binnen- en buitenland. De aantrekkelijke foto’s van de broden zijn gemaakt door Jeroen Savelkouls. Janny van der Heijden verzorgde het voorwoord waarin zij schrijft: Een boek dat klopt aan alle kanten. Het is met zorg geresearcht en samengesteld, bevat fraaie illustraties, leerzame en leuke weetjes, receptuur die klopt en mooie ingetogen fotografie. Aan alles voel je dat hier veel kennis, liefde en tijd in is gaan zitten. En eerlijk is eerlijk al na een aantal pagina’s lezen moest ik met een brede en enigszins afgunstige glimlach vaststellen dat dit een boek is dat ik eigenlijk zelf had willen schrijven.
Aanvullend bij het boek zijn een aantal instructievideo’s beschikbaar op eet!verleden Academie. Op dit online platform voor culinaire geschiedenis is ook een uitgebreide Historische Bakcursus te volgen.
Het bakboek is het vierde in een reeks historische kookboeken uitgegeven door eet!verleden. In 2017 verscheen Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu, in 2018 Paradijskorrels & Saffraan. De middeleeuwse keuken voor de tafel van nu en in 2020 Taarten & Pasteien. Pronkstukken uit de historische keuken.
Kijk voor meer informatie over het Historisch Bakboek Brood op eetverleden.nl/historisch-bakboek