Op 10 april 1663 schreef Samuel Pepys in zijn dagboek, ‘Off to the Exchange with Sir J Cutler and Mr Grand to the Royall Oak Taverne in Lumbard Street… and there drank a sort of French wine called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I never met with.’
De Engelse auteur Samuel Pepys was een toegewijd wijndrinker, en bezat een uitgebreide verzameling topwijnen: Tokaj, Madera, Champagne, Bordeaux. Met bovenstaand dagboekfragment heeft hij de tweede vermelding van de latere premier cru Haut-Brion vastgelegd. De eerste vermelding vond plaats in het kelderboek van de Engelse koning Karel II: in 1660 werd de wijnkoopman Joseph Batailhe door het hof betaald voor 169 flessen ‘Hobriono’, die persoonlijk aan de koning afgeleverd moesten worden.
De vermelding van Pepys staat centraal op een historisch mini-congres rondom wijn in de dagboeken van Pepys dat op 9 april door de Cambridge University georganiseerd zal worden. Op 1 januari 1663, dit jaar dus 350 jaar geleden, begon Pepys aan zijn later beroemd geworden dagboeken. Meer hierover vind je op Decanter.com.