• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Historische wijnen bij Wijn!verleden

26 augustus 2015 door Mariëlla Beukers

Vanaf vandaag online en offline te verkrijgen: een selectie historische wijnen met de kwaliteit van vandaag en de smaak van het verleden. In samenwerking met Manon Henzen, culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen, ging ik op zoek naar tien wijnen die de lange geschiedenis van deze drank weerspiegelen. Samen richten we Wijn!verleden op, om deze wijnen onder de aandacht te brengen.

Wijnen van nu lijken weinig meer op wijnen van toen. Moderne technieken en inzichten hebben de smaak van de wijn beïnvloed, en ook de kwaliteit aanzienlijk verbeterd. En toch zijn we nieuwsgierig naar de smaak van wijn in het verleden. Hoe smaakte dan een glas Rijnwijn aan het middeleeuwse hof van de bisschoppen van Utrecht? Waren die witte wijnen in de Hollandse Gouden Eeuw echt zo zoet? En waarom verbood hertog Filips de Stoute van Bourgondië in 1395 de gamay? Wat die echt zo ‘infaam’?

Een indruk van de smaak van het verleden krijg je anno 2015 door bijvoorbeeld te kijken naar gebruikte druivenrassen, of oude wijnbouwtradities. En op zoek te gaan naar moderne equivalenten van wijnen uit het verleden, gemaakt door hedendaagse wijnboeren met passie voor de rijke geschiedenis van wijn. Dan ontmoet je een groep Weense wijnmakers die een oude wijnstijl nieuw leven inblies. Of her-ontdek je de versterkte wijnen van Madeira, geliefd sinds de middeleeuwen. En tref je in de Moezel een druivenras aan dat de Romeinen mogelijk al kenden.

WijnkastTien wijnen, tien verhalen, tien smaakbelevingen
Wijn!verleden selecteerde tien historische wijnen waarmee de smaak van oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw en achttiende eeuw voor even wordt herbeleefd. Wijnen met de smaak van het verleden, maar de kwaliteit van nu. Wijnen die vaak biologisch zijn, of in ieder geval gemaakt met respect voor mens, dier en omgeving.

De selectie van Wijn!verleden is vanaf vandaag verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in het historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen. Op 13 september vindt in dat kookatelier tussen 14.00 en 17.00 uur de feestelijke lancering van Wijn!verleden plaats, tijdens Het Genot van Nijmegen. Je bent van harte welkom!

Categorie: Proeven, Wijngeschiedenis Tags: Eet!verleden, wijngeschiedenis, Wijnverleden

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in