Dit zou vaker op het achteretiket van een mousserende wijn moeten staan: de datum van het degorgement. Op deze foto van een fles cava van El Xamfra staat duidelijk te lezen ‘date degorge 9-08’. Het is een – in Spanje en Frankrijk – niet-verplichtte aanduiding, die echter wat mij betreft best verplicht zou mogen worden. (De codering voor de partij staat wat verkeerd, dat wel…). Met de date degorgé kun je een houdbaarheidsdatum voor een fles mousserende wijn afleiden, erg handig! Deze fles El Xamfra is in september 2008 op de markt gebracht; ik zou hem opgedronken willen hebben voor eind 2009.
Met de datum van het degorgement weet je namelijk wanneer de prop bezinksel, bestaande uit dode gistcellen, uit de fles mousserende wijn is verwijderd. Dit verwijderen noemt men in het Frans het ‘degorgement’. Het gebeurt meestal door het bevriezen van de prop (in een stikstofbad) en het vervolgens verwijderen van de kroonkurk. Door de druk schiet de prop vervolgens uit de fles. De fles wordt onmiddellijk erna weer afgesloten met een kurk (soms wordt de fles nog afgevuld met de zogenaamde liqueur d’expedition – een beetje wijn en suiker – maar niet altijd) en een draadkorfje.
Daarna wordt de fles op de markt gebracht. De datum van degorgement is dus echt de datum van het uitbrengen van een fles cava of champagne. Je kunt hieraan heel goed zien hoe lang een mousserende wijn al op het schap van een winkel staat. Ligt de datum van het degorgement meer dan een jaar voor de datum dat je wijn in de winkel gaat kopen, vraag dan gerust om een ‘versere’ fles. De meeste mousserende wijnen kun je namelijk het beste gewoon jong drinken!