• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Houdbaarheidsdatum

19 april 2009 door Mariëlla Beukers


Dit zou vaker op het achteretiket van een mousserende wijn moeten staan: de datum van het degorgement. Op deze foto van een fles cava van El Xamfra staat duidelijk te lezen ‘date degorge 9-08’. Het is een – in Spanje en Frankrijk – niet-verplichtte aanduiding, die echter wat mij betreft best verplicht zou mogen worden. (De codering voor de partij staat wat verkeerd, dat wel…). Met de date degorgé kun je een houdbaarheidsdatum voor een fles mousserende wijn afleiden, erg handig! Deze fles El Xamfra is in september 2008 op de markt gebracht; ik zou hem opgedronken willen hebben voor eind 2009.

Met de datum van het degorgement weet je namelijk wanneer de prop bezinksel, bestaande uit dode gistcellen, uit de fles mousserende wijn is verwijderd. Dit verwijderen noemt men in het Frans het ‘degorgement’. Het gebeurt meestal door het bevriezen van de prop (in een stikstofbad) en het vervolgens verwijderen van de kroonkurk. Door de druk schiet de prop vervolgens uit de fles. De fles wordt onmiddellijk erna weer afgesloten met een kurk (soms wordt de fles nog afgevuld met de zogenaamde liqueur d’expedition – een beetje wijn en suiker – maar niet altijd) en een draadkorfje.
Daarna wordt de fles op de markt gebracht. De datum van degorgement is dus echt de datum van het uitbrengen van een fles cava of champagne. Je kunt hieraan heel goed zien hoe lang een mousserende wijn al op het schap van een winkel staat. Ligt de datum van het degorgement meer dan een jaar voor de datum dat je wijn in de winkel gaat kopen, vraag dan gerust om een ‘versere’ fles. De meeste mousserende wijnen kun je namelijk het beste gewoon jong drinken!

Categorie: Wijnmaken en wijngaard

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in