Het openen van een champagnefles blijft een kunst. Bij Kassa vorig jaar leerde ik al van Meisje van de Slijterij hoe het hoorde, en sindsdien weten onze kids mij zelfs te vertellen: de plop mag eigenlijk nauwelijks te horen zijn.
Mijn gastheer van afgelopen zondag deed het nog weer anders. Let op dit filmpje!
– Folie losmaken;
– Draadijzer (muselet) losdraaien;
– Dan de kurk met folie en al losdraaien.
Staat wel heel nonchalant 😉
Een verslag van de beginnersproeverij champagne bij Daan Quakernaat volgt snel.
Toevoeging van Daan over het verwijderen van de folie:
“Je moet dus juist niet de Folie losmaken, je moet de folie laten zitten, maar met je nagel het ‘oogje’ uit de folie breken, dan kun je namelijk het ijzer losdraaien, daarna duw je het ijzer wat uit elkaar, je breekt dan de folie iets. Vervolgens draai je aan de fles en niet aan de kurk, en het geheel schiet er dan automatisch vanaf….”
Waarvan acte!
Vinama zegt
Laat het muselet altijd zitten bij het openen van een fles schuimwijn want dat geeft een stevigere grip waardoor het gemakkelijker is om de kurk er uit te krijgen en het voorkomt het "ontglippen" van de kurk in je hand.