• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

How to: schone wijnglazen

13 maart 2012 door Mariëlla Beukers

[Gesponsord bericht]

Heb je ook zo’n hekel aan kalkaanslag of strepen op je glazen, of een citroensmaak aan je dure wijn? Het goed schoonmaken van je wijnglazen kan dit soort ergernissen voorkomen

1.         Vermijd de vaatwasser.

De vaatwasser is ontworpen om vieze pannen en borden schoon te maken, de stralen zijn veel te ruw voor delicate wijnglazen. Het is daarom niet goed om je wijnglazen in de vaatwasser te doen. Als glazen regelmatig in de vaatwasser gaan, zal de kans groot zijn dat die op termijn breken of beschadigen. Ook blijven er etensresten achter in de vaatwasser, die aan je wijnglazen blijven hechten. Dit kan voor nare geurtjes zorgen en is onhygiënisch.

2.         Handwas

Zorg er voor dat het water waarmee je de glazen gaat wassen schoon is. Maak de gootsteen grondig schoon voordat je begint met het schoonmaken van de glazen. Met koud water heeft het afwassen weinig zin, zorg er daarom voor dat het water heet is. Gebruik geen afwasborstel, die kan krassen op je glazen veroorzaken. Gebruik een schone doek om de glazen in het water schoon te maken.

3.         Geen afwasmiddel

Afwasmiddel zorgt er voor dat geurtjes zoals sinaasappel, citroen, of andere geuren zich hechten aan het glas. Deze geurtjes hechten zich aan de glazen waardoor je de volgende keer dat je wijn drinkt bijsmaak krijgt van citroen of andere smaken. Het is dan ook het beste om eerst de wijnglazen af te wassen in het warme water en daarna pas afwasmiddel bij te voegen voor het afwassen van de bestekset, borden en pannen.

4.         Laat de glazen uitlekken.

Zet de glazen na het wassen in een droogrek en laat ze uitlekken. Droog de glazen niet met een vaatdoek. Via vaatdoeken kunnen stofdeeltjes zich hechten aan het glas. Het is niet de bedoeling dat deze stofdeeltjes in je lekkere wijn terecht komt.

5.         Nawrijven

Om alle kalkdeeltjes en strepen die zijn veroorzaakt tijdens het drogen te verwijderen, kun je de glazen nawrijven met een schone doek en op hun voet terug in de kast zetten.

 

Categorie: Nieuws Tags: schoonmaken, vaatwasser, wijnglazen

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in