[Gesponsord bericht]
Heb je ook zo’n hekel aan kalkaanslag of strepen op je glazen, of een citroensmaak aan je dure wijn? Het goed schoonmaken van je wijnglazen kan dit soort ergernissen voorkomen
1. Vermijd de vaatwasser.
De vaatwasser is ontworpen om vieze pannen en borden schoon te maken, de stralen zijn veel te ruw voor delicate wijnglazen. Het is daarom niet goed om je wijnglazen in de vaatwasser te doen. Als glazen regelmatig in de vaatwasser gaan, zal de kans groot zijn dat die op termijn breken of beschadigen. Ook blijven er etensresten achter in de vaatwasser, die aan je wijnglazen blijven hechten. Dit kan voor nare geurtjes zorgen en is onhygiënisch.
2. Handwas
Zorg er voor dat het water waarmee je de glazen gaat wassen schoon is. Maak de gootsteen grondig schoon voordat je begint met het schoonmaken van de glazen. Met koud water heeft het afwassen weinig zin, zorg er daarom voor dat het water heet is. Gebruik geen afwasborstel, die kan krassen op je glazen veroorzaken. Gebruik een schone doek om de glazen in het water schoon te maken.
3. Geen afwasmiddel
Afwasmiddel zorgt er voor dat geurtjes zoals sinaasappel, citroen, of andere geuren zich hechten aan het glas. Deze geurtjes hechten zich aan de glazen waardoor je de volgende keer dat je wijn drinkt bijsmaak krijgt van citroen of andere smaken. Het is dan ook het beste om eerst de wijnglazen af te wassen in het warme water en daarna pas afwasmiddel bij te voegen voor het afwassen van de bestekset, borden en pannen.
4. Laat de glazen uitlekken.
Zet de glazen na het wassen in een droogrek en laat ze uitlekken. Droog de glazen niet met een vaatdoek. Via vaatdoeken kunnen stofdeeltjes zich hechten aan het glas. Het is niet de bedoeling dat deze stofdeeltjes in je lekkere wijn terecht komt.
5. Nawrijven
Om alle kalkdeeltjes en strepen die zijn veroorzaakt tijdens het drogen te verwijderen, kun je de glazen nawrijven met een schone doek en op hun voet terug in de kast zetten.