• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Hugh Johnson’s Wijngids 2007

17 december 2006 door Mariëlla Beukers

Sommige boeken gaan zo stilletjes hun gang: ze krijgen weinig recensies, zijn niet opvallend qua uiterlijk maar tamelijk invloedrijk én onmisbaar. Als sinds 1977 publiceert de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson jaarlijks een nieuwe editie van zijn Pocket Wine Book, in Nederland sinds 1984 vertaald als Hugh Johnson’s Wijngids.

Hugh Johnson behoort tot de absolute top van Engelse wijnschrijvers. Samen met Jancis Robinson verzorgde hij onder meer de Wijnatlas; hij is ook de auteur van Het verhaal van wijn, over 2000 jaar wijngeschiedenis.

Recent verscheen de Johnson’s Wijngids editie voor 2007. Net als andere jaren tref je werkelijk een schat aan informatie aan n dit fantastische boek: wijn-spijscombinaties, goede jaargangen, goede huizen en domeinen, streekspecialiteiten (op wijngebied dan), trends, korte top-tienen van wijnen om naar uit te kijken, verklarende woordenlijstjes etc.. etc… etc… En dat alles per land gerangschikt. Veel feiten zijn gewoon naslag, maar daartussen door signaleert Johnson ook trends en geeft hij veel nuttige lijstjes, op een leesbare manier gebracht.

Bijzonder in de editie van 2007 is de terugblik op de dertig jaar wijngeschiedenis sinds 1977. Johnson signaleert daarin de belangrijkste trends, waarvan de belangrijkste wel is de verschuiving van het belang van locatie naar het belang van de druif. Dertig jaar geleden vermeldde het etiket op een wijnfles de naam van de herkomst van de druif, meestal een streek of plaatsnaam. (Wijn kwam dan ook overwegend uit Europa). De in een gebied voorgeschreven druivensoort diende je als wijndrinker gewoon te kennen: een rode Bourgogne is gemaakt van pinot noir, een Savennières van chenin blanc. Anno 2007 zijn wijnen overwegend bekend vanwege hun druivensoort: mensen drinken graag een Merlot of een Chardonnay. Johnson zegt daarover: ‘Californië startte de revolutie, althans als een bewuste beleidsverandering. In 1977 en in mijn eerste editie was varietal de slogan die het nieuwe idee signaleerde.’ Na Californië volgde de rest van de wereld, inclusief uiteindelijk ook Europa, en inmiddels zijn er grote groepen wijndrinkers voor wie een Pommard of een Chianti weinig meer zegt.

Naast deze verschuiving in aanduiding signaleert Johnson ook diverse gevolgen daarvan: de hernieuwde belangstelling voor minder bekende druivensoorten bijvoorbeeld, of de veranderingen in smaak. In een notendop krijgen we in dit eerste hoofdstuk weer een fantastisch stukje Engels wijnschrijverij.

Zoals ik al eens eerder schreef, heeft de Nederlandse editie één minpunt: zijn omvang. De Engelstalige pocket is slank en dun en heeft een functionele typografie. Helaas is dat met de Nederlandse editie niet zo: dit is een stevige paperback met een opmaak en typografie die saai en onfunctioneel is. Maar dat mag je niet verhinderen dit boek aan te schaffen. Iedere wijnliefhebber zal er uiteindelijk lang plezier van hebben. Onze editie van 2004 is pas vorig weekend bij het oud papier beland!

Hugh Johnson’s Wijngids 2007, Utrecht, Het Spectrum 2006, 415 p., isbn 978 90 2742966 7, prijs € 19,95

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Robèrt zegt

    17 december 2006 om 21:09

    Jammer dat je de oude versie bij het oud papier hebt gedaan…

    ik verzamel dit boek, wil alle jaargangen hebben. Dat valt bijzonder tegen. Ik koop deze gids sinds 1998 en heb een leuk rijtje staan.

    Op Marktplaats kocht ik nog twee oudere jaren maar voor de rest zijn ze geheel onvindbaar.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in