• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Huiswijn als visitekaartje

20 september 2008 door Mariëlla Beukers

Een tijd geleden is er op een bekend Nederlands weblog over eten een discussie gevoerd over de criteria die lezers van dat weblog hanteren om een restaurant te beoordelen. Er werd van alles genoemd: goed water op tafel (liefst kosteloos), goed brood, snelle en attente bediening, goede wijnkaart en natuurlijk ook allerlei zaken die met het eten te maken hadden.
Voor liefhebbers van goede wijn is de wijnkaart vanzelfsprekend een belangrijke graadmeter. Meestal maken we een eigen keuze uit de wijnkaart, zodat we dat onderdeel van de avond in eigen hand hebben – binnen de mogelijkheden van de wijnkaart natuurlijk. Wat je echter niet in de hand hebt, is de huiswijn. En vaker dan wij prettig vinden, is de huiswijn matig. Maar er zijn ook uitzonderingen!
Ruim een week geleden waren we uitgenodigd voor een etentje in een restaurant in Utrecht dat we nog niet kenden: De Artisjok. En daar werden we verrast door een mooie witte huiswijn: een bordeaux-achtige, om precies te zijn Premières Cotes de Blaye, van het Château Haut-Grelot. Uit 2007, jong en fris, gemaakt van (niet verrassend, maar voor de volledigheid) sauvignon- en semillondruiven.
Deze wijn was een aangename verrassing als huiswijn, en wij waren dus al meteen goed in de stemming, onder het motto ‘een goed begin is het halve werk’. Later bleek de Haut-Grelot ook een prima begeleider bij enkele voorgerechten en een hoofdgerecht met vis.
Omdat het eten ook goed in de smaak viel, houden we De Artisjok in gedachten voor een volgend etentje. En de witte Château Haut-Grelot 2007 willen we hier dus onder de aandacht brengen.
Château Haut-Grelot heeft 58 hectare wijngaard, waar met de hand wordt geoogst, en maakt naast deze smakelijke witte wijn ook enkele rode wijnen en een rosé.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Frankrijk, Restaurants

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in