• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Iberische wijnproeverij

20 februari 2005 door Mariëlla Beukers

Wat doe je als wijnhandel van naam als je de wijnen uit de Nieuwe Wereld niet wilt aanbieden, om wat voor reden dan ook, en je op zoek bent naar alternatieven voor Franse wijnen, afkomstig uit de landen om ons heen?
Een goede vraag, waarop ik vandaag een goede oplossing heb geproefd. Vanmiddag hield Van Wageningen en de Lange in Utrecht namelijk een Spaanse wijnproeverij. Voor een gerenommeerde firma die al sinds 1886 gespecialiseerd is in Bordeaux en andere Franse wijnen was deze proeverij mijns inziens een historisch moment. Met deze ‘Spaanse’ proeverij, waar 21 Spaanse en Portugese wijnen op de tafel stonden, geeft ook Utrechts oudste firma definitief toe dat Franse wijnen anno 2005 alternatieven (nodig) hebben die goed en de moeite waard van het aanschaffen zijn. Natuurlijk, ook in het verleden stonden wel andere dan Franse wijnen op de tafel, maar altijd als eenlingen, als toevallige ontdekkingen. Vandaag was dat anders, had ik het idee. De toekomst zal uitwijzen of de Spaanse en Portugese wijnen hun plaats zullen innemen naast de Franse, maar van mij mogen ze blijven.

Vooral de Portugese wijnen konden mij en mijn proefgenoot bekoren. De enige Spaanse die er bij ons beiden goed uitkwam was de Rioja Solar Viejo Joven 2003 van Alavesa Laguardia. Een heerlijk fruitige Rioja gemaakt in nieuwe stijl, zonder het zware eiken van twintig jaar terug. Om heel eerlijk te zijn waren er wel meer Spaanse wijnen die we aardig vonden, maar daarvan was de prijs dan weer niet helemaal in verhouding, naar onze smaak.

Van de Portugese was de witte Dignitas van Herdade Outeiro de Esquila, Alentejo 2003 mijn favoriet. De eerste indruk was er een van zuur fruit, neus van grapefruitschil. Een uur later probeerde ik de wijn nogmaals, na vele roden geproefd te hebben. Wat ik toen proefde was zo heerlijk fruitig en fris na al dat rode geweld, ongelofelijk. De wijn is gemaakt van locale druiven, Antão Vaz en Arinto.
Ook de Solum Vinho Tinto van Herdade Outeiro de Esquila, Alentejo 2003 was heerlijk fruitig. Weer was de eerste indruk misleidend: ik dacht aan rubberen schoenzolen, maar kort daarna begon het frisse fruit te overheersen. Ook deze wijn is gemaakt van traditionele druivenrassen. Herdade Outeiro de Esquila is het domein van Nederlander Herman van Beuningen, die in de Portugese Alentejo al 25 jaar wijn maakt.

Tot slot kan ik ook nog de Churchill Estate aanraden, een vinho tinto uit de Douro, van onze favoriete portmaker John Graham. Wat een fantastische wijn. Mijn proefgenoot en ik waren het er over eens dat dit een wijn was die zijn € 11,50 wel waard was: zuiver, veel te ontdekken, drinkbaar bij vele gelegenheden. Een wijn waar je niet snel genoeg van krijgt en lang kunt drinken, bij van alles en nog wat.
Een memorable ‘Spaanse’ wijnproeverij, waarbij de Portugezen wat mij betreft de eerste prijs verdienden!

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in