Ergens, ik weet niet meer waar, las ik vorige week dat Zuid-Franse wijnboeren bewust mixdrankjes op basis van wijn creëren om een jong publiek te lokken. Toevallig kwam ik zelf deze vakantie op twee plekken dergelijke mixdranken met wijn tegen, telkens op een leitje geschreven: een Kir Catalan met muscat, bij de Cave de Taxo, een fantastische wijnwinkel annex tapasbar annex ‘beergarden’ om de hoek bij onze camping, en twee in de keuken van de gîte van Domaine des Marrans in Fleurie, in de Beaujolais. ’s Avonds dronken vier jonge Nederlanders op het terras van Restaurant des Sports zo’n aperitief. Ze leken het wel lekker te vinden. Eerlijk gezegd zijn dergelijke recepten me op eerdere vakanties nooit opgevallen. Zijn het inderdaad die nieuwe creaties, of misschien toch lokale tradities? Zal ik er eens een fles Beaujolais aan wagen?
Robert Hilbrands zegt
Al jaren kom ik meerdere malen in de Beaujolais (vakantie, wijn inkopen, plezier…) en tijdens het laatste bezoek is me hetzelfde opgevallen! In restaurants, maar ook (jonge) wijnboeren die het als “tip” gaven. Ook (eindelijk) voor het eerst eens bij Jacoulot in Romanèche-Thorins geweest voor een goede fles marc de Bourgogne en daar hadden ze ook de wereld likeurtjes waarvan er volgens de maker een aantal zéér geschikt waren om door de Morgon, Fleurie of witte Beaujolais te mixen…
De marc de Bourgogne is heerlijk maar laat mijn Beaujolais maar gewoon met rust; die drink ik liever zó.
Mariëlla zegt
Grappig te horen! Zou er een Comité de Vin de Beaujolais oid achter zitten? Ik ga eens rondneuzen op het internet, misschien kom ik de oorsprong van de acties tegen…
Marc de Bourgogne, goede tip! Volgende keer kijk ik er ook naar uit.