Al jaren bestel ik geen wijn meer in een café, uitzonderingen daargelaten. De kans op een lauw alcoholisch watertje is te groot. Huiswijncompetities volg ik dan ook zelden, ik bestel toch liever een koel speciaal biertje als ik uit ben.
Onlangs testte Ilja Gort in Utrecht de plaatselijke caféwijnen. In NL30 verscheen er een artikel over, op de site kun je het nalezen. Van het artikeltje werd ik niet vrolijker en mijn besluit om in café’s geen wijn te drinken blijft gehandhaafd. Alleen al om de glazen kun je beter bier nemen: in de helft van de gevallen krijg je wijn in een duralexglaasje! Ilja heeft uiteindelijk een keer om een Leffe-glas gevraagd, zo zat was hij die glaasjes….
Let ook op de fles waaruit je geschonken krijgt: vaak staat de wijn al enige tijd open (misschien zelfs wel een dag of dagen), zit er nog een bodempje in en is er weinig frisheid meer aan de wijn te ontdekken.
Opvallend positief vond ik dat de Oude Wereld stevig vertegenwoordigd is in de Utrechtse café’s: veel Spanje, maar ook Italië en Frankrijk en zelfs een drinkbare Riesling uit Duitsland (aldus Ilja). Uiteindelijk bleek de beste wijn een Franse, Cep de Coeur Blanc en Rouge. Bovendien was het de goedkoopste (2,30 per glas). Toch maar eens eten in eetcafé De Tilt dan?
Tondo Rotondo zegt
Wijnkronieken,
All the best from Catalonia…
Robert Koopman zegt
Ik vind het wel geinig dat hij zo test.
Duidelijk en begrijpelijk.