• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Ilja Gort in dubbele magnum

23 september 2006 door Mariëlla Beukers

Voor de liefhebbers van de wijnen van Ilja Gort een kleine tip, gezien in het vrijdag-boekje van de Drie Dwaze Dagen. Voor 60 euro kun je op vrijdag 29 september in de Bijenkorf een drie-literfles Chateau de la Garde 2003 kopen. ‘k Heb geen idee of de wijn enige kwaliteit heeft. Het schijnt dat zijn duurdere wijnen beter zijn dan de La Tulipe, maar zelf heb ik er geen ervaring mee. Zo’n drie-literfles noem je overigens, als er Bordeaux in zit, een dubbele magnum. Als er Champagne in zit, dan noem je het een jeroboam. Grappig genoeg hebben de echt grote flessen allen bijbelse, Hebreeuwse namen: balthazars (12 liter), nebukadnezars (15 liter of 20 gewone flessen) etc… Geen idee eigenlijk waarom voor dergelijke benamingen is gekozen. Wel weet ik dat die flessen niet te tillen zijn. Ooit openden we met een stel studenten een magnumachtige fles bier en daar was al nauwelijks netjes uit te schenken. En een magnum is maar 1.5 liter of twee normale flessen!

Eigenlijk zou ik moeten weten waarom we die flessen zo noemen en waarom er überhaupt wijn in zulke grote flessen verkocht wordt. Maar ik weet het niet, dus hierbij maar een oproepje: wie weet de antwoorden op bovenstaande vragen?

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Robèrt zegt

    24 september 2006 om 08:18

    Gôh, inderdaad. Het zijn eigenlijk hele simpele vragen maar het antwoord weet ik ook niet….

    Nooit over nagedacht eigenlijk.

  2. Mariëlla zegt

    24 september 2006 om 08:45

    Vanmorgen las ik nog even in Tot op de bodem van Nicolaas Klei. Ook hij schijnt op zoek geweest te zijn naar het waarom van de benamingen, maar heeft ze niet kunnen vinden.
    Wijn uit grote flessen schijnt verder beter te rijpen: er komt – relatief gezien – nog minder zuurstof bij dan bij wijn in een gewone fles. Klinkt mij een beetje gezocht, eerlijk gezegd…

  3. Nico zegt

    24 september 2006 om 19:27

    Ik blijf het raar vinden: om redenen die in de mist van de geschiedenis zijn verdwenen, hebben grote flessen bijbelse namen. Ik vond via Google de volgende pagina’s, maar die gaven ook geen uitleg.

    http://www.wineintro.com/history/glassware/sizes.html

    http://www.bubblelounge.com/factsbottle.shtml

    http://www.awinestore.com/big_bottles.htm

    http://www.uncork.com.au/tidbits1.htm

    Zelfs Wikipedia heeft er geen verhaal bij:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_bottle_nomenclature
    v

  4. Alec zegt

    25 september 2006 om 10:25

    Dom Perignon was een geestelijke, dus misschien heeft zijn invloed op de ontwikkeling van Champagne er wel invloed op gehad.

  5. maarten zegt

    27 september 2006 om 20:01

    wijn in grotere flessen rijpt trager, niet per se beter.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in