• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

In de Pfalzer kelders

31 oktober 2009 door Mariëlla Beukers

Een langgekoesterde wens ging afgelopen week in vervulling: rondkijken in een wijngebied in het najaar! De oogst was weliswaar voorbij in de noordelijke Pfalz, maar voor de opmerkzame bezoeker was er nog genoeg te zien.
Vanuit het beroemde dorpje Forst, langs de Deutsche Weinstrasse, maakte een groepje wandel- en wijnliefhebbers van zondag 25 tot en met woensdag 29 oktober dagelijks een stevige wandeling door de wijngaarden, de bossen en de bergen. Rond 16.00 uur schoven we meestal aan bij een proeverij op een gastvrij Weingut, waarna rond 19.00 uur een voedzame maaltijd, uiteraard met wijn, volgde. Deze prachtige reis werd georganiseerd door Jeanet Bruining’s Wijnwandeltochten, al twintig jaar actief op dit gebied.

En wat zagen we dan zoal, van een wijngebied in werking? Wel, eigenlijk was één van de eerste dingen die opvielen bij aankomst in Forst, de geur! Een krachtige, zurige lucht van gistende most. Je rook het overal in de straten, komend vanuit de wijnkelders, maar ook bij het stalletje met neue Wein (die ik helaas niet heb geproefd. Gewoon geen tijd voor gehad.) En natuurlijk hing de geur op het erf van bijvoorbeeld Weingut Lucashof, waar het grootste deel van de groep overnachtte.


Een ander opvallend aspect waren de alomtegenwoordige fruitvliegen! Vanwege het zeer zachte weer zaten ze overal. Wolken fruitvliegen rondom de houten vaten van Weingut Georg Mosbachter en fruitvliegen rondom ons glas in de Weinstube van Acham-Magin, waar papieren servetten de wijn dan maar moesten beschermen. Ook fruitvliegen in de sfeervolle overdekte hof van Steigelmann in Gimmeldingen, waar we genoten van een heerlijk glas Portugieser van 60 jaar oude stokken. Levensgevaarlijk natuurlijk, die beestjes, want de wijnboeren moeten wel zorgen dat ze de gistende most niet infecteren. Watersloten goed controleren dus!

Die watersloten, dat was een ander duidelijk teken dat er gewerkt werd! Ze zaten op de barriques van Dr. Bürklin-Wolf, waarin de pinot noir begonnen was aan de malolactische gisting, maar ook op de grote houten foeders met riesling bij hetzelfde huis. In die foeders heeft de Riesling nog maar net zijn alcoholische gisting afgerond. Koeling van de houten vaten verhindert dat ook de malolactische, of melkzure gisting intreed.


Barriques ook bij Weingut Gabel, maar dan nog in het plastic! Drie stuks waren er die ochtend afgeleverd vanuit de Bourgogne. Ze zullen dienen voor een rode wijn-project van zoon Oliver, die een wijnbouwopleiding volgt, maar van vader Wolfgang al de ruimte krijgt om te experimenteren. Verder wordt bij Gabel zuiver en alleen met roestvrijstalen tanks gewerkt.

In de kelder van Gabel ook een grote open bak met zuiver en alleen schilletjes, om te laten verstoken tot Trester, het distillaat van 42% wat zo’n heerlijk digestiefje is. Wolfgang Gabel stookt niet zelf – daar moet je een vergunning voor hebben. Vele anderen doen het wel. Het resultaat wordt niet alleen verkocht, maar ook zelf opgedronken.

Uiteraard was er ook een en ander te zien in de wijngaarden. Morgen meer!

Categorie: Beleven, Wijnmaken en wijngaard Tags: Duitsland, Wijntoerisme, wijnwandelen

Lees Interacties

Reacties

  1. Ger Bouten zegt

    1 november 2009 om 09:21

    Het toeval wil dat wij met onze wijnclub zondag 25 oktober de Pfalz verlieten op het moment dat jullie er gingen wandelen. In de drie dagen dat wij in Maikammer verbleven, bezochten we zes domeinen. En inderdaad: ook ons viel de overdaad aan fruitvliegen op. Bovenal hebben we prachtig spul geproefd, op de eerste dag bij Heinrich Spindler in Forst en Markus Schneider in Ellerstadt (wat maakt die man prachtige rode wijnen), op de tweede dag bij A. Christmann in Gimmeldingen (mooiste collectie rieslings van alle bezochte bedrijven), Dengler-Seyler in Maikammer(prima wijn voor bescheiden prijzen) en Corbet in Diedesfeld (idem als Dengler-Seyler) en de laatste dfag, zondag, bij Reichsrat von Buhl (naast hele mooie rieslings ook heel lekkere sekt). Toen we 's middags koers richting Nederland zetten, scheen een stralende zon (18 graden)en zeiden we met weemoed en een beetje tegenzin Auf Wiedersehen. Dat laatste, weet ik nu al, zal zeker het geval zijn!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in