• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

In Memoriam: Aloïs Kracher, wijnmaker

6 december 2007 door Mariëlla Beukers

Niet voor te stellen: begenadigd wijnmaker Aloïs Kracher is overleden. Van de jaargang 2008 zullen er geen wijnen van zijn hand meer te genieten zijn… Op 5 december overleed deze Oostenrijkse wijnmaker én promotor van de Oostenrijkse wijn op de veel te jonge leeftijd van 48 jaar. Voor Nico en mij zal hij altijd de man blijven die ons de ogen heeft geopend voor (zoete) Oostenrijkse wijn. In de BBC-serie die Jancis Robinson jaren geleden over de wijnwereld maakte, kwam Kracher prominent voor. Zijn zoete topwijnen van rond de Neusiedlersee waren inmiddels wereldberoemd geworden. We waren er vreselijk nieuwsgierig naar, liefhebbers als wij zijn van een goede edelzoete wijn. Gelukkig konden we kort daarna op een proeverij van Regina Meij voor het eerst genieten van bijvoorbeeld een Zwischen den Seen of een Nouvelle Vague. Wij waren onmiddellijk verkocht en hebben sinds die tijd heel af en toe een flesje Kracher kunnen drinken.

Een vreselijk idee schoot me door het hoofd na het lezen van het nieuws: moeten we nu deze geweldige wijnen gaan missen? En Nico mailde me net, toen ik het nieuws aan hem doorstuurde: ‘Ik hoop dat zijn manier van wijn maken wordt voortgezet en dat zijn naam zo herinnerd blijft.’
Gelukkig zal beide zeker gebeuren: zoon Gerhard is al enige tijd als wijnmaker actief in het bedrijf en zal het werk van zijn vader waarschijnlijk voortzetten. Via Imperial blijven de wijnen in Nederland verkrijgbaar.

Voor extra informatie over Kracher hieronder het bericht zoals op Decanter gepubliceerd gisteren.

“Top Austrian wine producer Alois Kracher died this morning after a battle with pancreatic cancer. He was 48 years old.
From the vineyards of his 40ha estate in Illmitz, on the eastern shore of Lake Neusiedl ‘Luis’ Kracher created some of the world´s most acclaimed botrytised sweet wines
His outstanding range of Beerenauslese, Trockenbeerenauslese and other late harvest wines captured the imagination and palates of sommeliers, restaurateurs, wine critics and writers around the world.
So significant were his talents and influence on other Austrian sweet winemakers, that Kracher helped catapult Austrian sweet wines to the ranks of other world greats, including German TBAs, Sauternes and Tokaji.
Although educated as a chemical engineer, Kracher began making wine in 1986 when he went to work at the winery of his father, Alois, who was already a sweet wine producer in Illmitz.
At that time, Austria was reeling from the diethylene glycol scandal of 1985, and its reputation and exports were in tatters.
Determined to show that Austrian wine could truly be great, the young Kracher developed his own style of botrytised sweet winemaking. He introduced two acclaimed ranges in 1991: the reductive, large cask-aged ‘Zwischen den Seen’ and the barrique fermented and aged ‘Nouvelle Vague’.
Over the years, Alois Kracher garnered innumerable accolades and awards. And his wines continue to score in the high 90s in ratings around the world.
Although botrytised sweet wines were the focus of Kracher’s work, he also produced dry white and red wines, and worked with unfashionable grapes including welschriesling, muskat ottonel and scheurebe.
He was also involved with numerous other projects and joint ventures. Among his many activities he produced Californian sweet wines for the US market with winemaker Manfred Krankl of Sine Qua Non. He made Moscatel with Jorge Ordonez in Malaga, and provided his own wines as ingredients for high-quality chocolates, vinegars, jellies and cheeses made by various Austrian companies.
He also operated a high-end wine importing business, Fine Wine, in Illmitz.
As well as his father, Alois Kracher leaves his wife, Michaela, and his 26 year-old son, Gerhard, who is expected to carry on his father’s work at the winery.”

Categorie: En verder.... Tags: Oostenrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in