• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

In vino vrolijkheid: Hubrecht Duijker publiceert 116e titel

30 oktober 2014 door Mariëlla Beukers

In-Vino-Vrolijkheid-HR-187x300Wijnschrijver Hubrecht Duijker schreef meer dan honderd wijnboeken en stond aan de wieg van de opleiding voor vinoloog. Zelf noemt hij zich sinds enige jaren ‘vinpressionist’. Hij reisde de hele wereld rond en bezocht zo ongeveer ieder wijngebied dat er bestaat. Na 45 jaar rondgekeken te hebben in de wijnwereld publiceerde hij onlangs zijn 116e boek, een vrolijke terugblik met talloze vermakelijke momenten die hij reizend en proevend meemaakte. Het bundeltje, In vino vrolijkheid, leest lekker weg en was voor mij vooral interessant als het ging over de begindagen van de wijnschrijverij. Duijker was namelijk de eerste met een wekelijkse wijnrubriek in een landelijk dagblad: in december 1971 verscheen in Het Parool zijn eerste bijdrage, getiteld ‘Champagne verdient geen knal’.

Daarnaast geven de verhalen soms een onthullend kijkje achter de schermen: hoe ontstonden Duijkers bekendste boeken bijvoorbeeld, zoals De grote wijnen van Bordeaux. De ‘vinpressionist’ neemt ons mee naar châteaux in Bordeaux, blindproeverijen in binnen- en buitenland en een bekend kookprogramma op tv. Hij laat ons meegenieten van lunches en wijnhuisbezoeken, en publiceert wat markante notities uit zijn aantekenboekjes. Zoals deze, die nu zo langzamerhand wel achterhaald aan het worden is: ‘Een echte wijnkoningin zal Nederland nooit krijgen. Want haar titel zou zijn Miss Oogst.’

De 32 verhaaltjes worden gevolgd door een complete bibliografie, erg handig voor het nageslacht. We mogen deze bundel niet zien als een poging tot serieuze memoires, stelt de schrijver in het eerste verhaal. ‘Er wordt al serieus gedaan over wijn, vaak zelfs gewichtig.’ Helemaal mee eens. Al zal ik sommige verhalen zeker bewaren als naslag voor een aantal historische artikelen. Dank Hubrecht, voor deze luchtige geschiedschrijving.

Hubrecht Duijker, In vino vrolijkheid, ISBN 9789402600193, 144 pagina’s, prijs € 10,00. Ook verschenen als e-book.

 

Categorie: Beleven Tags: Hubrecht Duijker, In vino vrolijkheid, vinpressionist, wijnboeken, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in