Wijnschrijver Hubrecht Duijker schreef meer dan honderd wijnboeken en stond aan de wieg van de opleiding voor vinoloog. Zelf noemt hij zich sinds enige jaren ‘vinpressionist’. Hij reisde de hele wereld rond en bezocht zo ongeveer ieder wijngebied dat er bestaat. Na 45 jaar rondgekeken te hebben in de wijnwereld publiceerde hij onlangs zijn 116e boek, een vrolijke terugblik met talloze vermakelijke momenten die hij reizend en proevend meemaakte. Het bundeltje, In vino vrolijkheid, leest lekker weg en was voor mij vooral interessant als het ging over de begindagen van de wijnschrijverij. Duijker was namelijk de eerste met een wekelijkse wijnrubriek in een landelijk dagblad: in december 1971 verscheen in Het Parool zijn eerste bijdrage, getiteld ‘Champagne verdient geen knal’.
Daarnaast geven de verhalen soms een onthullend kijkje achter de schermen: hoe ontstonden Duijkers bekendste boeken bijvoorbeeld, zoals De grote wijnen van Bordeaux. De ‘vinpressionist’ neemt ons mee naar châteaux in Bordeaux, blindproeverijen in binnen- en buitenland en een bekend kookprogramma op tv. Hij laat ons meegenieten van lunches en wijnhuisbezoeken, en publiceert wat markante notities uit zijn aantekenboekjes. Zoals deze, die nu zo langzamerhand wel achterhaald aan het worden is: ‘Een echte wijnkoningin zal Nederland nooit krijgen. Want haar titel zou zijn Miss Oogst.’
De 32 verhaaltjes worden gevolgd door een complete bibliografie, erg handig voor het nageslacht. We mogen deze bundel niet zien als een poging tot serieuze memoires, stelt de schrijver in het eerste verhaal. ‘Er wordt al serieus gedaan over wijn, vaak zelfs gewichtig.’ Helemaal mee eens. Al zal ik sommige verhalen zeker bewaren als naslag voor een aantal historische artikelen. Dank Hubrecht, voor deze luchtige geschiedschrijving.
Hubrecht Duijker, In vino vrolijkheid, ISBN 9789402600193, 144 pagina’s, prijs € 10,00. Ook verschenen als e-book.