• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Innere Leiste Scheurebe

14 september 2006 door Mariëlla Beukers

Wie nog denkt dat Duitsland alleen maar laffe zoete wijnen produceert, heeft de afgelopen jaren toch echt zitten slapen. Toegegeven: wat er in de Nederlandse supermarkten aan Duitse wijn te krijgen is, valt niet mee. Ik heb ze wel eens geprobeerd, maar over het algemeen heb ik ze ook weer snel door de gootsteen gespoeld.

Als je echter de moeite neemt eens bij een slijter of wijnhandel een fles Duitse wijn te kopen, dan tref je over het algemeen uitstekende kwaliteit voor een betaalbare prijs. Zo ook de wijnen van het Weingut am Stein Ludwig Knoll, een domein vlakbij Würzburg in Franken. Dinsdag proefde ik van dit wijngoed al een Grauer Burgunder of Pinot Gris en vanavond openden we een 2005 Würzburger Innere Leiste Scheurebe Kabinett.

Het druivenras scheurebe is in 1916 door Georg Scheu gecreëerd door het kruisen van riesling en sylvaner. De wijnen hebben over het algemeen de karakteristieken van een Riesling. Het ras kan kwalitatief goede en volle wijnen produceren.

Deze Scheurebe van Weingut am Stein Ludwig Knoll beviel ons goed. Zelf vond ik een het frisse, volle wijn, met wat cassis en tropische vruchten in de geur en een niet al te stevige afdronk. Nico vond de wijn wat simpel, wel lekker fris, maar met een zoetje in de afdronk. Het zoetje heb ik niet kunnen achterhalen, maar ik vond wel dat dit een wijn is die je absoluut koel moet drinken. Als de wijn opwarmt, wordt hij wat vermoeiend en laf en is hij niet meer zo fris en fruitig. De Scheurebe wordt aanbevolen bij Aziatisch eten en bij gerechten met mango, ananas of pompoen. Wij aten er een rijstschotel met venkel, cashewnoten en kaas bij. Ook dit was geen onaardige combinatie.

De scheurebes van Weingut am Stein zijn afkomstig van een bekende ‘Lage’, de Innere Leiste. Deze wijngaard ligt op een steile helling langs de Main tegenover de stad Würzburg. De Innere Leiste is vooral bekend vanwege zijn top-Rieslings. Ook het Weingut am Stein bezit er een perceel met riesling, dat zij als Grosses Gewächs op de markt mogen brengen.

Ik ken het Weingut am Stein van Ludwig Knoll en zijn vrouw Sandra niet persoonlijk, maar de website is zeer informatief. Zo zijn de gebouwen van het wijngoed recent door een moderne architect ontworpen. Vooral glas en blank eikenhout zijn gebruikt, in strakke rechthoekige vlakken. Dit geeft een uiterst moderne en zakelijke indruk. Die indruk wordt versterkt door de teksten op de website en de activiteiten die het wijngoed organiseert. Je kunt op Weingut am Stein vergaderen, een paar nachten logeren in het gastenverblijf, wijn proeven en kookworkshops volgen. De website toont een bedrijf met een moderne en jeugdige uitstraling, heel anders dan je verwacht van een Duits wijnbedrijf. Hier tref je geen lederhosen, bloeiende geraniums of sierlijk houtsnijwerk. En toch is dit de deelstaat Beieren!

Zondag zullen we nog twee Silvaners van Weingut am Stein openen en proeven. Dan zal ik ook wat dieper ingaan op Frankische wijnen in het algemeen.

 

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. Alec zegt

    15 september 2006 om 08:21

    Ik dacht dat het ‘Silvaner’ was wanneer het een Duitse wijn betreft en ‘Sylvaner’ als het om een Franse (Elzas-) wijn gaat…

  2. Mariëlla zegt

    15 september 2006 om 11:38

    Alec, je hebt gelijk. Ik heb het aangepast.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in