• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Innovatief wijnsysteem Coravin gelanceerd in Nederland

20 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Coravin2Eerder deze week was het dan zover: onder grote belangstelling vanuit de wijnwereld werd in ons land het innovatieve systeem Coravin gelanceerd. Ik maakte al kennis met Coravin en zijn uitvinder Greg Lamprecht vorig jaar op de DWCC in Montreux. Erover schrijven had toen weinig zin, want het apparaat was nog niet verkrijgbaar in Nederland. Dat is nu dus wel het geval. En ik zou er best een willen aanschaffen!

Maar wat is het precies, die Coravin? De Coravin is een apparaat dat je in staat stelt een glas wijn te drinken zonder de kurk van de fles af te halen. (Met een schroefdop of kunstkurk werkt de Coravin dus niet.) Een holle stalen naald met een teflon coating wordt door de kurk geduwd en 100% Argon, een edelgas, stroomt de fles in. De druk die hierdoor ontstaat, maakt dat de wijn door dezelfde naald uit de fles wordt ‘gezogen’. Zuurstof dat de fles binnen wil, wordt tegengehouden door het gas, dat zwaarder is dan zuurstof. Haal je de Coravin van de kurk, dan sluit deze zich weer en kan de fles terug in het rek gelegd worden. De kwaliteit van de wijn blijft hierbij behouden.

De fles blijft dus ongeopend en onaangetast, maar de wijn kan wel gedronken worden! Coravin stelt je in staat een glas wijn uit te proberen om te zien of de wijn al op dronk is. Is dat niet het geval, dan laat je de fles rustig nog even liggen. Maar ook de wijnliefhebber die van verschillende wijnen slechts één glas per avond wil gebruiken, is hiermee geholpen. En het stelt restaurateurs in staat alle wijnen op de wijnkaart per glas te verkopen.

Coravin
De Coravin geïntroduceerd in Montreux

“Wijn oxideert nadat de kurk er uit is. Hierdoor is de wijn zeer beperkt houdbaar en blijven bijzondere wijnen vaak ongeopend. Coravin lost dit eeuwenoude probleem op”, zegt Greg Lambrecht, uitvinder en eigenaar van Coravin. “Door dit innovatieve product kan iedereen nu van zijn of haar favoriete wijn genieten, zonder de fles te hoeven openen. Dit is voor iedereen een uitkomst, zowel voor restaurateurs als voor de casual wijnliefhebber. Maar ook een serieuze verzamelaar heeft hier baat bij.” Coravin kan bijvoorbeeld een grote rol gaan spelen bij het taxeren van wijnkelders en wijnveilingen.

Coravin is inmiddels een groot succes in Amerika, met al meer dan 70.000 verkochte apparaten. Binnen de zeven Europese markten waar Coravin inmiddels geïntroduceerd is, zijn er al meer dan 10.000 stuks verkocht. De Coravin is nu in Nederland te koop via wijnimporteur Résidence Wijnen en via wijnhandel De Gouden Ton. De prijs is nog wel even slikken: € 299,-. Maar dan heb je ook wat.

Categorie: Nieuws Tags: Coravin

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in