• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Intuïtief wijn proeven

2 juli 2009 door Mariëlla Beukers


Trouwe lezers van dit medium kan het niet zijn ontgaan dat de vinologenopleiding in huize Wijnkronieken een niet onbelangrijk thema is. Die opleiding wordt afgesloten met vier examens: in drie ervan worden de kandidaten getoetst op theoretische kennis en in het andere examen – volgens sommigen het moeilijkste – laten de kandidaten zien hoe goed ze kunnen proeven. Bij dat examen proeven de kandidaten twaalf glazen wijn en moeten per glas de juiste wijn kiezen uit drie mogelijkheden. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet, weet ik uit eigen ervaring!

Proeven is een kwestie van veel trainen, en ook het proefexamen moet je oefenen. Bij twee van die oefenexamens, bij restaurant De Burgemeester en wijnhandel De Gouden Ton in Den Bosch mocht ik aanwezig zijn. De organisator van de laatste proeverij, eigenaar Sanne Staal, gaf ons destijds het advies éérst proefnotities te maken zonder te kijken naar de alternatieven waaruit we moesten kiezen, en de alternatieven pas na het proeven te bekijken. Ik volgde destijds haar advies niet consequent op en maakte daardoor diverse fouten. Na twee oefenexamens trok ik voor mezelf de conclusie dat teveel kennis van wijn (zelfs wat je leest op het etiket of de proeflijst) goed proeven hindert.

In februari plaatste de Volkskrant een interview met de Canadese schrijver Malcolm Gladwell, die in Nederland was voor promotie van zijn nieuwste boek. Dát boek heb ik nog niet gelezen, maar de voorganger Intuïtie (Blink, 2005) wél. In dat boek vond ik steun voor de conclusie hierboven.

Gladwell benadrukt het belang van de eerste indruk: de eerste paar seconden van onze indrukken doen er toe, daarna volgen er andere indrukken die alleen maar (lijken te) bevestigen wat we al wisten. Ook laat Gladwell aan de hand van allerlei voorbeelden zien dat extra informatie ons oordeel zelfs negatief beïnvloedt.

Hij beschrijft in Intuïtie onder andere zijn ontmoeting met Gail Vance Civille en Judy Heylmun van het Amerikaanse bedrijf Sensory Spectrum, die de kost verdienen met eten proeven. ‘Als we deskundig worden op een of ander gebied, wordt onze smaak verfijnder en complexer’, schrijft Gladwell. Maar die deskundigheid is volgens mij vooral gelegen in het trainen van de zintuigen, in het geval van eten – en dus ook wijn! – zien, ruiken en proeven.

Volgens Gladwell vallen professionele voedselproevers daarnaast op doordat ze een uitgebreid en zeer specifiek vocabulaire hebben om reactie op etenswaren te beschrijven – en voor wijnproevers is dat niet anders.

Sanne’s advies om in het examen eerst te proeven zonder te weten wat de mogelijkheden zijn, kwam ik in een andere vorm tegen in het juni/juli-nummer van Perswijn: daarin suggereert Olivier Humbrecht, een van ’s werelds beste makers van riesling en andere witte Elzas-wijnen en de eerste Fransman die slaagde voor het examen Master of Wine, om wijnen eerst blind te proeven en vervolgens nog een keer met de kennis over het hoe en waarom van de wijn.

Ik heb mezelf voorgenomen het vaker zo te doen. En tegen iedereen die het proefexamen van de vinologenopleiding nog moet doen, zeg ik: volg de adviezen van Olivier Humbrecht en Sanne Staal op, ga meer intuïtief proeven en vergroot daarmee je kansen.

Categorie: Proeven

Lees Interacties

Reacties

  1. Ariane zegt

    3 juli 2009 om 20:59

    Voor degenen die door Nico's blog geinteresseerd raken in de menselijke intuitie en de manier waarop wij keuzes maken is het boek "Gut Feelings" van Malcom Gladwell's inspirator Gerd Gigerenzer zeker ook een aanrader. Gigerenzer gaat nog uitgebreider in op waarom wij juist fouten gaan maken als we teveel informatie krijgen.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in