• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Jacob’s Creek Sparkling

26 augustus 2007 door Mariëlla Beukers

Een fles wijn meenemen naar vrienden of kennissen en die dan gelijk willen drinken kan natuurlijk verkeerd uitgelegd worden: als kritiek op hun wijnkeuze bijvoorbeeld. Gelukkig is dat risico veel kleiner als je een fles mousserende wijn meebrengt.
Zonder schroom namen wij dit weekend dan ook de fles Jacob’s Creek Sparkling Chardonnay Pinot-Noir mee naar onze mahjongg-partners, die recent van Utrecht naar Leeuwarden verhuisd zijn.
En als aperitief in de tuin deed deze ‘Champagne’ uit zuidoost Australië het uitstekend, moet ik zeggen. Deze Jacob’s Creek is er één uit het middenklasse segment: voor 9 euro kun je hem in de supermarkt kopen. Maar vergeleken met sommige echte Champagne’s is hij zeer de moeite waard.

Jacob’s Creek is één van de oudste en grootste wijnmerken in Australië. Het bedrijf is gevestigd in de Barossa Valley. De naam van het bedrijf is afkomstig van een riviertje dat genoemd is naar William Jacobs, die in 1839 in het gebied op ontdekking kwam.
De eerste druiven langs dit beekje werden geplant door een Duitse immigrant, Johann Gramp. Hij vestigde er in 1847 de eerste commerciële wijngaard van de Barossa Valley. De originele wijnkelders van Gramp worden door het huidige bedrijf nog steeds in ere gehouden.
Jacob’s Creek maakt anno 2007 deel uit van Pernod Ricard en is druk bezig zijn marktaandeel in Nederland op te bouwen. Volgens eigen zeggen worden er dagelijks wereldwijd maar dan 2 miljoen glazen Jacob’s Creek gedronken, en daar moeten er nu dus in Nederland weer een aantal duizenden bijkomen. In Engeland is Jacob’s Creek al jaren het bekendste en meest verkochte supermarktmerk in de wijn.

Wij roken gisteren in ons glas in eerste instantie kaas: de wijn had de geur van bekende Franse witschimmelkazen als Brie of Camembert. Uiteraard was dit de geur van de gist. We proefden vervolgens zure appeltjes en noten (Nico en ik verschillen hierover van mening: hij proefde cashewnoten, ik walnoten); de wijn had ook een zekere romigheid, die samen met de geur van witschimmelkaas goed harmonieerde. Verder is het alcoholpercentage slechts 12%. Al met al was het een prima fris glas droge mousserende wijn.
Er schijnt een trend te zijn waarbij steeds meer mousserende wijnen worden gedronken. Denk bijvoorbeeld aan de Prosecco’s van deze zomer! Ik vermoed dat deze uiterst betaalbare en kwalitatieve mousserende wijn van Jacob’s Creek het daarom wel eens goed zou kunnen gaan doen in Nederland. Als ik op een feestje wijn geschonken krijg, zou ik met deze bubbels heel, heel blij zijn. Hij krijgt van mij dan ook een 2 met een sterretje in ons wijnwaarderingssysteem.

Jacob’s Creek Sparkling, verkrijgbaar bij AH, Makro en diverse slijterijen voor € 8,99.

Categorie: Proeven Tags: Australië

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in