• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Jancis Robinsons Wijnencyclopedie

6 november 2010 door Mariëlla Beukers

wijnencyclopedieLaat ik met het positieve beginnen: het is een prachtig boek, die nieuwe Nederlandse vertaling van The Oxford Companion to Wine van Jancis Robinson. Stevige kaft, stijlvol omslag, keurige vormgeving. En wat lezen die lemmata lekker weg. Ieder item is gewoon een genot om op te slaan, en je leert altijd wel weer wat nieuws. Je treft er zelfs informatie over de Nederlandse wijnhandel in voorbije eeuwen (zij het wat al te zwaar leunend op algemene economische geschiedenis). In 527 pagina’s krijgt de wijnliefhebber die iets wil nazoeken een enorme berg informatie. Zelfs de doorgewinterde kenner zal er altijd nog wel iets van opsteken, van een bladertocht door dit boek.

MAAR, en dan komen de maren: wat moet ik anno 2010 met een boek waarin de gegevens niet verder reiken dan 2005? De derde editie van The Oxford Companion to Wine dateert van 2006, en nu pas is de vertaling verschenen….
In een wereld waarin de ontwikkelingen razendsnel gaan, zeker in de wijnwereld, is een boek dat vijf jaar achterloopt toch niet echt een must have te noemen. Ik noem slechts één voorbeeld, maar er zijn er meer: Oostenrijk heeft de afgelopen jaren in rap tempo herkomstbenamingen van het type DAC gecreëerd. De jongste zijn Leithaberg en Eisenberg, uit 2009. Maar ze staan er niet in! Onder het lemma DAC treft je er zelfs maar één genoemd, terwijl er al zeven zijn.

Een tweede maar: in deze tijd van visuele informatie, wat moet ik met een boek zonder één afbeelding, zwart-wit of kleur? Oké, toegegeven, er zitten een paar kaarten in…. Een foto kan soms zoveel meer duidelijk maken!

Een derde maar: wat moet ik met een boek, als de volledige inhoud ook op internet staat? Op Jancis Robinsons eigen website, op haar Purple Pages, is de inhoud van The Oxford Companion te vinden. Je moet een abonnement nemen op deze Purple Pages, maar dat kost slechts 7 Engelse pond! Zou het niet een veel beter idee geweest zijn de Nederlandse vertaling ook op digitale wijze te ontsluiten? Zodat straks een herziene editie door Robinson en haar team veel sneller ook op de Nederlandse markt kan komen? Misschien wil ik dit boek ooit wel eens op mijn iPhone hebben. Dat zou nog eens wat zijn…..

Ik ben blij dat ik een exemplaar van Jancis Robinsons Wijnencyclopedie heb, dat wel, want ík hou nou eenmaal graag een boek in mijn hand. Maar ik vraag me af hoe het deze veel te laat verschenen vertaling van een wijnbijbel in papieren vorm verder zal vergaan.

Jancis Robinsons Wijnencyclopedie, Nederlandse bewerking onder leiding van Cees van Casteren, Spectrum Lannoo, 2010, isbn 978 90 773 3010 4, prijs € 99,00

Verkrijgbaar in boekwinkel en bij Bol.com

Jancis Robinsons Wijnencyclopedie
Jancis Robinsons Wijnencyclopedie
J. Robinson

Categorie: Beleven Tags: Jancis Robinson, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in