Wat een verrassing: voor de Rainbow Wijngids, waar ik momenteel druk mee bezig ben (verschijnt oktober) kreeg ik ook een Japanse wijn aangeboden, van het druivenras koshu. Het aanbod kwam van Ron Bijkerk van Wijnreus.nl. Al twee keer eerder schreef ik over koshu, en proefde al één keer eerder deze wijn van een druivenras dat al eeuwen in Japan voorkomt. Helaas liet de levering van de wijn voor de gids wat op zich wachten, en werd het lastig hem nog op te nemen in de proefsessies. Maar op een goede dag was daar dan een doos, van importeur The Koshushop. En er zat niet één Japanse wijn in, maar drie. In overleg met Ron besloot ik de wijnen niet op te nemen in de gids (iets te exotisch), maar er een blogpost over te maken. Zo gezegd, zo gedaan.
Met een bord sushi bij de hand en drie gekoelde flessen koshu zijn we aan de slag gegaan. En dat viel helemaal niet tegen. Geproefd werden
- + WA 2010, Yamato Winery
- Soryo Koshu 2010, Soryo Winery
- Shizen Zenkoji 2007, Millésimes/Asagiri Wine Company
Twee jonge wijnen dus, en één oudere. Van de oudere, de Shizen, had ik bovendien al een andere versie op, de cuvée Denis Dubourdieu, ook uit 2007.
De proefnotities
+WA: neutraal, tikje peer, mineraal, droog!. Veel fruit. Lijkt wat op pinot blanc, maar iets minder bloesemig, notig; 11,5%. Wordt bij de sushi wat voller en blijft overeind bij sushi met stevige hoeveelheid wasabi. Heel prettige wijn, echt lekker!
Aanvullende informatie: bij naspeuring blijkt deze wijnmaker zeer actief te zijn in het onderzoek naar de kwaliteiten van koshu. Vooral mineraliteit en zuurgraad zijn belangrijk voor de Yamata Winery, die teruggaat tot 1913. Op het etiket is dan ook duidelijk te lezen dat +WA onderdeel is van het Mineral Koshu project. Het bedrijf bestudeert actief hoe wijnstokken mineralen opnemen en hoe ze de hoeveelheden aminozuur in de wijnen kunnen verhogen. Doel is een wijn anders dan andere koshu-wijnen.
Soryu Koshu: tikje banaan in de geur, schoon en fris van smaak, maar tamelijk neutraal en iets te weinig zuren. Wordt iets frisser bij de sushi. Is prettig drinkbaar, maar kan allemaal wel wat spannender; 11%.
Aanvullende informatie: De Soryu Winery werd opgericht door verwanten van de heren die eind 19e eeuw naar Frankrijk reisden om vinificatietechnieken te leren. Het familiebedrijf wordt momenteel geleid door de derde en vierde generatie.
Shizen Zenkoji: lijkt meer op sake dan op druivenwijn. Heeft wat sherry-achtigs, geoxideerde stijl. Wordt zachter bij het eten. Verder wat neutraal en notig, maar wel droog. Hoe minder wasabi, hoe beter de combinatie bij de sushi; 10%. Een heel andere wijn dan de Shizen van Dubourdieu, uit het hetzelfde jaar (zie de eerdere proefnotitie hier.)
Aanvullende informatie: Dit blijkt een wijn te zijn van een iets andere druif dan koshu, de zenkoji, een voorouder van koshu. Shizen wordt gemaakt door een bedrijf dat nu Millésimes heet, onderdeel van de Asagiri Wine Company.
Over prijzen heb ik geen gegevens, maar ik vermoed dat die rond de € 15,- – € 20,- liggen. Importeren uit Japan is geen sinecure, zo schijnt het!