• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

‘Jong spul’ bij Grapedistrict

28 maart 2009 door Mariëlla Beukers


Dat gebeurt niet vaak: een proeverij binnenlopen en je gelijk al ‘ouder’ voelen ;-). Donderdagavond bezochten Nico en ik de lenteproeverij van Grapedistrict, op de Utrechtse Burgemeester Reigerstraat. Naast veel jonge wijnen stond de zaak ook vol met jong publiek, wat we eerlijk gezegd wel eens een verademing vonden. En uiteraard past het goed bij het concept van Grapedistrict. Later begrepen we echter van bedrijfsleidster Renske Roffel dat het niet helemaal de bedoeling was geweest dat deze lading studenten hier een aperitiefje kwam nemen…

Al ruim twee jaar geleden werden we gewezen op Grapedistrict, maar het kwam er steeds niet van eens serieus aandacht te gaan besteden aan het concept én de wijnen. Donderdagavond stapten we echter op de fiets om wat lentewijnen te gaan proeven. En dat viel niet tegen: we maakten kennis met een reeks mooie, karaktervolle wijnen, waaruit we onze witte huiswijn voor de komende maanden kozen. Hierover later meer.

Het concept van Grapedistrict is eigenlijk super simpel, maar je moet er maar opkomen: de wijnen staan ingedeeld op smaak en moment. Er zijn negen categorieën die met duidelijke en vrolijke kleuren zijn aangegeven. Zo vindt de liefhebber die er verder niet zo veel van weet onmiddellijk het soort wijn dat zij zoekt. Gisteravond proefden wij bijvoorbeeld wijnen uit de categorieën Bubbly, Easy, Mellow, Rich, Rosy, Blush en Smooth. Easy staat voor fris en dorstlessend wit; en inderdaad, de Rueda van viura en verdejo (Viña Sofraga) was heerlijk verfrissend, evenals bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland (Saint Clair).

Grapedistrict-eigenaar Joost Bockwinkel schonk ons als tussendoortje nog een verrassend frisse VdP Côtes de Gascogne, Domaine de Ménard Cuvée Marine 2008, samengesteld uit ugni blanc, colombard, gros manseng en sauvignon blanc. Deze wijn is nog niet opgenomen in het assortiment, maar volgens mij moeten ze dat maar gauw doen bij Grapedistrict.

In de categorie Rich (rijk en aromatisch wit) vond ik de combinatie chardonnay-viognier van het Argentijnse Elementos heel boeiend. Geurend naar laurier, met ook in de mond een ‘droppige’ indruk, heel fris en vol en niet heel hoog aan de zuren.

Bij de Blush stonden een Bardolino en een Pinot Nero uit Alto Adige op tafel, die beide zeer de moeite waard waren. De uitsmijter, in de categorie Smooth, was een stevige jammy Stickleback uit Australië. Een soepele rode fruitbom van dolcetto, cabernet sauvignon, syrah en grenache, die met zijn 14,5% alcohol wel wat aan de heftige kant was, maar het bij een stevig stuk vlees van de barbecue heel goed zal doen.

Tot slot toch nog iets over het aanwezige publiek: een deel daarvan bleek meer voor de wijn dan voor het proeven te komen, zeiden we al. Of het nu zo slim is op een donderdagavond in een drukke winkelstraat, waar ook nog eens veel studenten wonen, een gratis proeverij te houden, vragen we ons af. Misschien toch maar een klein bedrag aan entree heffen? Of – als er dan toch teveel geborreld wordt – maak dan van de gelegenheid gebruik nog iets meer over wijn uit leggen. Waarom die spuugemmers daar staan, bijvoorbeeld. Dan voelen de overige aanwezigen zich ook wat minder vreemd aangekeken als ze wél willen spugen.

Maar wat ons betreft hebben we er een wijnaankoopadres bij. Wij komen terug bij Grapedistrict, bijvoorbeeld om te kijken of de Domaine de Ménard al te koop is, en zeker ook omdat ze de Sauló van Espelt bleken te hebben!

Categorie: Proeven

Lees Interacties

Reacties

  1. Raul e Joel Carvalho zegt

    28 maart 2009 om 18:19

    View your blog and found it very interesting … Parabens

    I would ask you could put the link in my blog on your site: http://do-nariz-a-boca.blogspot.com/

    May be?

    When you send a mail to ask here: pirusas.carvalho @ hotmail.com

    Abraços

  2. Anonymous zegt

    28 maart 2009 om 18:57

    Mooi concept en mooie wijnen. Ik vind de wijnen wel te hoog geprijsd. Dat zorgt er voor dat ik er niet meer koop. Dik jaar geleden stond er ook een leuk artikel over GD in de perswijn.

  3. Mariëlla zegt

    28 maart 2009 om 19:26

    Tsjonge Anoniem, wat ben je dan wel bereid te betalen? Wij vonden de wijnen prima geprijsd, eerlijk gezegd. Ben wel benieuwd waar je dezelfde kwaliteit voor minder geld haalt!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in