• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Joodse bisschop en kardinaal

13 januari 2013 door Mariëlla Beukers

BitterorangeEen week of wat geleden schreef ik over bisschop(swijn). Met het onderzoek is het nog niet verder gevorderd, helaas. Er zijn sporen naar de Angelsaksische wereld, die de aardewerken mijter waarin het drankje werd gepresenteerd herleidt naar middeleeuwse gildemaaltijden. In Lübeck heeft het museum onderzoek gedaan en houdt men het op een Deense of Noord-Duitse oorsprong voor de bijzondere ‘bowlschalen’. Dit wordt zo’n kwestie waar ik nog jaren mee bezig ben 😉

Ondertussen kwam ik in een joods kookboek uit 1892, De geheimen der Joodsche Keuken voor Israelietische Vrouwen en Meisjes, uitgegeven door de Gebrs. Haagens in Rotterdam, een recept voor bisschop tegen. Bisschop onderscheidt zich hier nog wel degelijk van bisschopswijn: er zitten geen specerijen in.  Mogelijk is de reden dat het joodse kookboek voor twee derde een vertaling is van een Duitstalig kookboek van Therese Lederer, verschenen in 1876 in Boedapest! En in de Duitstalige recepten die ik tot nu toe vond, ontbreken de specerijen zoals wij die in de bisschopswijn gewend zijn te gebruiken.

Hieronder het recept voor bisschop uit het joodse boek, met daaronder een recept voor kardinaal. Opvallend detail: bisschop is een warme drank, kardinaal een koude!

Bisschop

‘De fijngesneden schil van een bittere en een halve zoete pomerans (oranje-appel) doet men in ruim een halven kan rooden wijn, laat hem 8 dagen toegedekt staan, kookt dan 5 ons suiker, waarbij men het sap eener oranjeappel doet, en als hij afgekoeld is den geziften wijn er onder. Van dit op flesschen getrokken extrakt giet men bij den heeten wijn.’

Kardinaal

‘Neem 2 flesschen besten maar lichten witten wijn, 5 ons suiker, 5 oranje-appels en een flesch champagne. Doe het geel van 2 oranje-appels (pomeransen) zeer fijn gesneden, met stukjes suiker in den kom (bowl), giet den witten wijn erop, pers het sap der appels erin, en laat het mengsel eenige uren in het ijs staan. Dan wordt de kardinaal gezift, de champagne uit het ijs genomen en erbij gegoten, en in glazen, zeer koud ingeschonken.’  [Dit lijkt toch wel iets op een 19e-eeuwse mimosa…].

De geheimen der Joodsche Keuken werd in 1999 in een facsimile-uitgave op de Nederlandse markt gebracht.

Categorie: En verder.... Tags: bisschop, Bisschopswijn, joodse keuken, kardinaal, Recepten, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in