Al tien jaar lang wordt wijn van hetzelfde Nederlandse wijnhuis geschonken in de businessclass van de KLM. En dat is wel een feestje waard! Om dit heuglijke feit te vieren, trokken donderdag 1 september zo’n 120 genodigden naar Dreischor in Zeeland, naar Wijnhoeve de Kleine Schorre. De genodigden – waaronder het voltallige KLM-wijnpanel, frequent flyers, cabinepersoneel, aandeelhouders en vrienden van de Kleine Schorre, wijnkoningin Nadien de Visser, commissaris van de koningin Han Polman en pers – vormden samen het grootste KLM-wijnpanel ooit, en beoordeelden (blind) vier wijnen van de Kleine Schorre: Rivaner, Auxerrois, Blanc en Gris. Bedoeling was een wijn te kiezen die in 2017 aan boord geschonken zou kunnen worden. Zoals Ronald de Groot, hoofdredacteur van Perswijn en al 27 jaar lid van het vaste KLM-wijnpanel, uitlegde: ‘Een wijn die hoog in de lucht geschonken wordt, moet aan een aantal eisen voldoen. Hij moet vooral aromatisch zijn, en niet te hoog in zijn zuren. Veel aroma’s, omdat door de lagere cabinedruk de wijn in geur iets minder krachtig overkomt. En niet te hoog in de zuren, omdat die juist weer te heftig doorkomen in de lucht. Bovendien moet de wijn vriendelijk zijn. Mensen zijn meestal toch wat zenuwachtig in een vliegtuig. Dan heb je geen behoefte aan heftige, agressieve wijnen.’
Winnende wijnen
Winnaar van de middag werd uiteindelijk de Gris, bestaande uit een blend van pinot gris en pinot blanc. Helaas is deze wijn echter niet in voldoende hoeveelheden aanwezig, moest wijnboer Johan van de Velde bekennen. Maar ook de overige drie wijnen kregen hoge scores. De Rivaner bijvoorbeeld eindigde maar net achter de winnaar. Businessclass-reizigers hoeven volgend jaar hun glaasje Kleine Schorre dan ook niet te ontberen!
Zeeuwse zilte zaligheden
Wijnhoeve de Kleine Schorre is een van de grootste en succesvolste wijnhuizen van Nederland. Sinds 2005 wordt er geoogst, van inmiddels 10 hectare wijngaard. De stokken, met alleen witte druivenrassen, staan op een oude schelpenlaag, waardoor een uitstekend terroir gecreëerd is. Voeg daar de vele Zeeuwse zonuren én de hogere zonintensiteit in deze zuidelijke provincie aan toe, en je hebt al een fors aantal ingrediënten voor de kwaliteitswijnen die Paula en Johan van de Velde produceren. Zoals Johan in het interview dat wij vorig jaar voor Wijn van eigen bodem afnamen, uitlegde: ‘Wij produceren onze wijnen speciaal voor bij alle Zeeuwse zaligheden. Al onze wijnen zijn cuvées, blends van meerdere druivenrassen. Dat doen we zodat we wat meer invloed hebben op de uiteindelijke intensiteit en smaak, en de wijn in de richting van oesters, mossels of Oosterscheldekreeft kunnen duwen. Onze Gris, waarin hoofdzakelijk Pinot Gris zit, aangevuld met andere druivenrassen, past daardoor bijvoorbeeld perfect bij Oosterscheldekreeft.’
Oogst 2016
Tijdens de rondleiding die Van de Velde voorafgaand aan de proeverij gaf, hoorden we goede berichten over de oogst van 2016. De kwaliteit van het fruit is dit jaar uitstekend, al zal het nog even duren voordat er in Zeeland geoogst gaat worden. Meestal gebeurt dat pas begin oktober. Wel is er verlies van kwantiteit te betreuren: de hagel die begin augustus vele delen van Europa trof, sloeg ook in Zeeland toe. De Kleine Schorre verwacht ongeveer 10 à 20% minder te kunnen oogsten. ‘De hagel heeft een aantal bessen uit de trossen getikt, zeg maar. Doordat dit aangetaste fruit uit de tros op de grond is gevallen, valt de totale schade mee. Wat er nu hangt, is in uitstekende conditie’, aldus de wijnboer. Laten we hopen dat het weer de komende maand de wijnboeren, in Nederland én de rest van Europa, niet in de steek laat.
Meer foto’s van de jubileumviering zijn te zien op Facebook.