• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Tien jaar wijnen Kleine Schorre aan boord van de KLM

2 september 2016 door Mariëlla Beukers

Schorre-1Al tien jaar lang wordt wijn van hetzelfde Nederlandse wijnhuis geschonken in de businessclass van de KLM. En dat is wel een feestje waard! Om dit heuglijke feit te vieren, trokken donderdag 1 september zo’n 120 genodigden naar Dreischor in Zeeland, naar Wijnhoeve de Kleine Schorre. De genodigden – waaronder het voltallige KLM-wijnpanel, frequent flyers, cabinepersoneel, aandeelhouders en vrienden van de Kleine Schorre, wijnkoningin Nadien de Visser, commissaris van de koningin Han Polman en pers – vormden samen het grootste KLM-wijnpanel ooit, en beoordeelden (blind) vier wijnen van de Kleine Schorre: Rivaner, Auxerrois, Blanc en Gris. Bedoeling was een wijn te kiezen die in 2017 aan boord geschonken zou kunnen worden. Zoals Ronald de Groot, hoofdredacteur van Perswijn en al 27 jaar lid van het vaste KLM-wijnpanel, uitlegde: ‘Een wijn die hoog in de lucht geschonken wordt, moet aan een aantal eisen voldoen. Hij moet vooral aromatisch zijn, en niet te hoog in zijn zuren. Veel aroma’s, omdat door de lagere cabinedruk de wijn in geur iets minder krachtig overkomt. En niet te hoog in de zuren, omdat die juist weer te heftig doorkomen in de lucht. Bovendien moet de wijn vriendelijk zijn.  Mensen zijn meestal toch wat zenuwachtig in een vliegtuig. Dan heb je geen behoefte aan heftige, agressieve wijnen.’

Schorre-5

Winnende wijnen

Winnaar van de middag werd uiteindelijk de Gris, bestaande uit een blend van pinot gris en pinot blanc. Helaas is deze wijn echter niet in voldoende hoeveelheden aanwezig, moest wijnboer Johan van de Velde bekennen. Maar ook de overige drie wijnen kregen hoge scores. De Rivaner bijvoorbeeld eindigde maar net achter de winnaar. Businessclass-reizigers hoeven volgend jaar hun glaasje Kleine Schorre dan ook niet te ontberen!

Schorre-2Zeeuwse zilte zaligheden

Wijnhoeve de Kleine Schorre is een van de grootste en succesvolste wijnhuizen van Nederland. Sinds 2005 wordt er geoogst, van inmiddels 10 hectare wijngaard. De stokken, met alleen witte druivenrassen, staan op een oude schelpenlaag, waardoor een uitstekend terroir gecreëerd is. Voeg daar de vele Zeeuwse zonuren én de hogere zonintensiteit in deze zuidelijke provincie aan toe, en je hebt al een fors aantal ingrediënten voor de kwaliteitswijnen die Paula en Johan van de Velde produceren. Zoals Johan in het interview dat wij vorig jaar voor Wijn van eigen bodem afnamen, uitlegde: ‘Wij produceren onze wijnen speciaal voor bij alle Zeeuwse zaligheden. Al onze wijnen zijn cuvées, blends van meerdere druivenrassen. Dat doen we zodat we wat meer invloed hebben op de uiteindelijke intensiteit en smaak, en de wijn in de richting van oesters, mossels of Oosterscheldekreeft kunnen duwen. Onze Gris, waarin hoofdzakelijk Pinot Gris zit, aangevuld met andere druivenrassen, past daardoor bijvoorbeeld perfect bij Oosterscheldekreeft.’

Schorre-4

Oogst 2016

Tijdens de rondleiding die Van de Velde voorafgaand aan de proeverij gaf, hoorden we goede berichten over de oogst van 2016. De kwaliteit van het fruit is dit jaar uitstekend, al zal het nog even duren voordat er in Zeeland geoogst gaat worden. Meestal gebeurt dat pas begin oktober. Wel is er verlies van kwantiteit te betreuren: de hagel die begin augustus vele delen van Europa trof, sloeg ook in Zeeland toe. De Kleine Schorre verwacht ongeveer 10 à 20% minder te kunnen oogsten. ‘De hagel heeft een aantal bessen uit de trossen getikt, zeg maar. Doordat dit aangetaste fruit uit de tros op de grond is gevallen, valt de totale schade mee. Wat er nu hangt, is in uitstekende conditie’, aldus de wijnboer. Laten we hopen dat het weer de komende maand de wijnboeren, in Nederland én de rest van Europa, niet in de steek laat.

Schorre-3

Meer foto’s van de jubileumviering zijn te zien op Facebook.

Categorie: Nederlandse wijn, Nieuws Tags: Kleine Schorre, KLM, Pinot Gris, Zeeland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in