• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kaas en wijn: een proef op de som

10 augustus 2013 door Mariëlla Beukers

2022a‘Het festijn van kaas & wijn’, zo noemde Hans Melissen zijn boekje in 2009. Samen met topcuisiniers en kaasspecialisten ging Melissen op zoek naar de meest verrassende wijn-kaascombinaties. Want een festijn is het, een glas goede wijn bij een schaal met heerlijke kaas. Of liever gezegd, kán het zijn!

Want u heeft het vast wel eens ervaren, in een restaurant bijvoorbeeld: dan wordt het diner besloten met kaas en komt er een plateau met zeer diverse soorten. Een blauwschimmelkaasje, wat harde gele Hollandse, een stukje Brie en nog zo wat. En dan wilt u daar een glas wijn bij. Tien tegen één wordt er rood geserveerd. Bij de harde Hollandse kazen combineert dat vaak prima, maar bij Brie? Of bij geitenkaas? Dat kan stevig botsen in de mond! Kaas en wijn gaan dan totaal niet samen. Grote boosdoener is meestal de tannine in de rode wijn, die botst met het zout van de kaas. Had men u een glas witte wijn voorgezet, dan was de kans veel groter geweest dat het kaasplateau én de wijn als geheel een festijn waren geweest. En dan nog vraagt de ene kaas eigenlijk om een andere witte wijn dan de andere: een jong romig geitenkaasje combineert goed met een mooie Sauvignon Blanc en een Brie met een volle Chardonnay bijvoorbeeld.

Maar zelfs bij harde Hollandse kazen zijn er nog verschillen te proeven. We namen de proef op de som met vier kazen van webshop delekkerstekaas.nl, die we zetten naast twee wijnen uit de Roussillon, in het uiterste zuiden van Frankrijk.

De kazen: De wijnen:
 Boeren Sleutelleidse Pikant Domaine Fontanel 2011 (Blanc), Côtes de Roussillon, 14%
Boeren Pittig Domaine Cazes, Ego 2010, Côtes du Roussillon Villages, Vieilles Vignes, Biodynamie, 15%
Boeren Belegen (Stolwijkers)
Boeren Extra Belegen

 

Domaine Fontanel-cotes-du-roussillonDomaine de Fontanel 2011 is een volle, mollige witte wijn gemaakt van grenache en malvasia (malvoisie), afkomstig van meer dan zestig jaar oude stokken, met zeer milde zuren. (Persoonlijk hebben we ze liever wat steviger.) We waren het er over eens: deze wijn combineerde het best bij alle vier de kazen. Bij de Sleutelleidse was dit een absolute topper: het lichte zoetje van de malvasia-druif kwam dan naar voren, en harmonieerde mooi met de komijnzaadjes in de kaas. De belegen Stolwijker ging uitgesprokener en pittiger smaken na een slok van deze wijn, terwijl de Extra Belegen meer effect had op de wijn in plaats van andersom. De Fontanel toonde na een hapje van deze kaas zijn notige, kruidige kant, in tegenstelling tot zijn fruitige kant.

De rode wijn, Domaine Cazes Ego 2010, gemaakt van druiven van oude stokken grenache, syrah en mourvèdre verbouwd volgens de biologisch-dynamische principes, combineerde met drie van de kazen redelijk, maar onze voorkeur had hij niet. De jonge Boeren Pittig gaf de wijn een wat aardse en vlakke toon, terwijl het met de Sleutelleidse nog veel minder aangenaam werd. Bij de belegen Stolwijker werd de tannine in de wijn hard en wrang. Bij de Boeren Extra Belegen combineerde de wijn misschien nog wel het best.

Advies: schenk een witte wijn in plaats van een rode als het kaasplateau samengesteld is uit verschillende soorten kaas. En probeer ook bij onze harde Hollandse kazen eens een fruitige witte wijn! Als je toch graag rode wijn wil proberen, dan een fruitige, met niet of nauwelijks tannine. We horen de resultaten graag.

Met dank aan delekkerstekaas.nl!

 

 

 

Categorie: Wijn & eten

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in