Een week of wat geleden nam een kennis voor ons wat vers geoogste lamsoor meer, zelf geplukt op slikken in de Westerschelde. Lamsoor is een plantje dat gedijt in land dat af en toe overstroomt met zout of zilt water. Je kunt het eten als groente, al zullen weinig mensen het kennen. (Tenzij je een PLUS in de buurt hebt; de zeegroente kwam dit voorjaar regelmatig in hun reclames op tv voor. Soms hebben andere supermarkten ook lamsoor, of zeeaster. Dat is hetzelfde!). Wat te doen met zo’n kilo lamsoor? Snel naar een paar recepten zoeken, en een duik in de kast doen naar wat passende wijnen! Het recept werd kaasomelet met lamsoor, voor de wijnen viel mijn oog op drie flessen witte wijn uit Spanje, van het huis Terras Gauda. Ik had ze net toegezonden gekregen als proefflessen, en nu deed een perfecte gelegenheid zich voor. Bovendien was het een stralend zonnig weekend, dus drie maal Spaans wit zou zeker wel smaken, redeneerde ik. Alleen, drie flessen voor twee personen was wel veel te veel! Geen nood, de dag ervoor besloten we de drie wijnen alvast te proberen bij spiezen van zeeduivel met bacon en rozemarijn, zo van de barbecue.
En hemel, wat werd dat een geweldig weekend! Het ging om de volgende drie wijnen, allen uit Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje:
- La Mar 2010, DO Rias Baixas
- Albariño Abadia de San Campo 2011, DO Rias Baixas
- Terras Gauda O Rosal 2011, DO Rias Baixas
Bij de spiezen van zeeduivel en bacon bleek uiteindelijk de Albariño van Abadia de San Campo het beste te combineren. Zie voor meer over deze wijn en over de La Mar een volgend verslag. Bij de kaasomelet met lamsoor en brood kwam de O Rosal 2011 van Terras Gauda het beste tot zijn recht.
O Rosal
De wijn is in Nederland vrij bekend, je treft hem op de kaart van bijvoorbeeld Karel V in Utrecht. Hij wordt gemaakt van 70% albariño, 18% loureiro en 12% caiño blanco, alledrie inheemse druiven van Noord-Spanje en Portugal en ook gebruikt voor vinho verde. O Rosal is bovendien de topwijn van Terras Gauda, een bedrijf dat opgericht werd in 1990, speciaal om wijnen te maken waarin de kwaliteiten van de lokale druivenrassen ten volle tot uiting kwamen. Het blenden van albariño, de druif die het meest geassocieerd wordt met Rias Baixas, is het uitgangspunt van Terras Gauda. Vooral de wijngaarden in de O Rosal-vallei, aan de oevers van de rivier de Miño, stonden bekend om hun goede kwaliteit druiven en wijn, en vanuit die reputatie werd verder gebouwd aan het bedrijf en de wijnen. Daarom werd ook onderzoek opgezet naar de meest geschikte klonen van de albariño en werd er in de loop der jaren vooral geselecteerd op gastronomische kwaliteiten.
Proefnotitie
O Rosal 2011 heeft een intrigerende en minerale neus, met aroma’s van kweepeer en perzik. Stevig en complex in de mond, heel geschikt bij kreeft of stevige vis. Stevige zuren (van de albariño!), vol en rijk, mooi in balans, lange afdronk. Wijn met een bite! En heerlijk, ook nog eens een bescheiden 12,5% alcohol!
Het jaar 2011 was uitstekend voor de streek Rias Baixas: de oogst startte 12 dagen eerder dan normaal, vroeg in september. Zonnige, warme dagen zorgden voor een voorspoedige oogst, ook voor de caiño blanco en loureiro, die enige weken later werden binnengehaald. Vergisting en rijping gebeurde op roestvrijstalen vaten. Daarvoor had ieder druivenras apart een koude inweking gekregen. Het is een wijn waarvan de makers aanraden hem niet te laten liggen, maar jong te drinken. Toch zou ik het wel eens willen proberen, O Rosal laten liggen… Ik vrees alleen dat hij weinig kans krijgt in onze voorraad: te lekker gewoon!
Recept kaasomelet met lamsoor
Wil je zelf de kaasomelet met lamsoor maken, volgt hier het recept.
Snijd twee bosuitjes in dunne ringen en spoel in de vergiet de lamsoor (ongeveer 150 gram) onder koud water af. Laat goed uitlekken. Klop in een kom 5 eieren los met 0,75 dl koffieroom. Roer er 75 gram geraspte belegen kaas door, en zout en peper. Verhit in een koekenpan 25 gram boter en schenk het eiermengsel erin. Laat de omelet op een halfhoog vuur zachtjes stollen. Smelt in een andere pan 25 gram boter en schep de bosui en lamsoor erdoor. Laat het geheel afgedekt 5 minuten zachtjes smoren. Roer 2 theelepels citroensap erdoor. Laat de omelet op een schaal glijden, schep de lamsoor erop en klap hem dubbel. Serveren met verse gebakken brood, verse frites of krielaardappeltjes. Maak er een simpele tomatensalade bij.
Schenk je zelf tijdens het koken alvast een glas O Rosal in, maar laat nog wat over voor bij het eten. Eet smakelijk!
(Oh, en Rosal kost ongeveer € 17 euro. Met wat Googlen vind je wel een leverancier!)