• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kami no Shizuku: wijneducatie in strips

12 september 2008 door Mariëlla Beukers

Eerder deze week vroeg ik me boos af waarom er toch zo vaak slechte wijn geschonken wordt in Nederland, vooral op feestjes. Een oplossing is natuurlijk meer wijneducatie, maar hoe bereik je je doelgroepen?
Vandaag deed zich misschien een oplossing voor het probleem voor: wijnadviezen verwerken in stripboeken! In Japan en Korea schijnt het als een trein te werken. De stripserie Kami no Shizuku (Druppels van de Goden) wordt door honderdduizenden gelezen, vaak jonge vrouwen. (Je weet wel, in die overvolle treinen en metro’s op weg naar het werk…) Iedere wijn die maar in de strip genoemd wordt, schijnt binnen een paar dagen uitverkocht te zijn. De held uit het verhaal, Shizuku Kanzaki, hoeft maar te verzuchten dat deze Riesling uit Nieuw-Zeeland goddelijk is, en de wijnwinkels in Japan en Korea worden bestormd.
Wikipedia meldt dat een Taiwanese importeur binnen twee dagen 50 kisten Château Mont-Pérat (een minder bekende producent in de Bordeaux) verkocht nadat de wijn in de strip genoemd werd. En de vliegtuigmaatschappij All Nippon Airways heeft zijn wijnlijsten al moeten bijwerken om aan de vraag te kunnen voldoen!

Kami no Shizuku vertelt het verhaal van Shizuku Kanzaki, die na de dood van zijn vader op zoek moet naar 12 bijzondere wijnen. Alleen zo kan hij in bezit komen van zijn erfenis, de indrukwekkende wijnkelder die zijn vader heeft opgebouwd. Maar Shizuku heeft natuurlijk ook een tegenspeler, Toomine Itsusei, die door Shizuku’s vader geadopteerd is.

De manga wordt geschreven door broer en zus Kibayashi, die operen onder de schrijversnaam Tadashi Agi. Als kind kwamen zij dankzij hun grootvader al veel in contact met de Franse keuken en Franse restaurants, waardoor hun liefde voor en kennis over wijn is gegroeid.

In Europa hoeven we inmiddels niet van de inhoud van deze manga’s verstoken te blijven: de Franse stripuitgeverij Glénat heeft in 2008 al drie delen vertaald uitgebracht onder de titel Les Gouttes de Dieu. Deel vier verschijnt op 8 oktober, deel vijf in december. De delen zijn verkrijgbaar via de Franse Amazon. Jammer dat ik dit niet eerder wist, anders had ik er in Perpignan naar uitgekeken deze zomer.

Bronnen: Wikipedia, Japan Times, Times Online.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Peter zegt

    14 september 2008 om 19:15

    Wat een leuk onderwerp, Mariella. Strips zijn één van mijn andere passies. Het is naar mijn overtuiging een sterk onderschat medium om boodschappen over te brengen. Een mooie graphic novel in Bordeaux met tekeningen van Tardi…wow! Misschien wel een gat in de markt? Hartelijke groeten,
    Peter van den Besselaar

  2. luistervinc/a/hotmail/com zegt

    11 februari 2009 om 20:41

    Onlangs is begonnen met het uitzenden van het gelijknamige TV-drama gebaseerd op de serie.

    Te zien op:
    http://www.mysoju.com/kami-no-shizuku/

    Groet,

    vinc

  3. Mariëlla zegt

    18 februari 2009 om 17:45

    Hmm, film kijken over internet vind ik altijd vreselijk. De serie ziet er goed uit, het Japans is zelfs goed verstaanbaar af en toe (ik ken maar een paar simpele zinnen hoor). Liever zie ik dit tzt op dvd. Doet me denken aan Tashibana Rin, kent iemand dat?

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in