• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kassa: test van frizzante Prosecco’s

16 mei 2010 door Mariëlla Beukers


Tsja, wat kan ik nog schrijven over de Prosecco-test bij Kassa gisteren? Alles is al gezegd door Janna en Nicolaas, in de uitzending. Of ik het met de uitslag eens ben, is lastig te zeggen, aangezien de testers niet weten welke door hen geproefde wijn nu precies overeenkomt met de winnaar. Maar als ik de commentaren op de website lees en de oordelen in de uitzending hoor, dan denk ik dat de wijn van Gall&Gall, Santa Chiara, bij mij het beste in de smaak viel. Ook de Tordera van de Wijnkring beviel wel, meen ik. Dat van die doordrinkfactor zou ik gezegd kunnen hebben 😉
Laat duidelijk zijn dat er dus alleen frizzante’s getest zijn: wijnen van de proseccodruif waar het koolzuurgas is ingespoten. De grotere zusjes, de spumantes, hebben daarentegen een tweede gisting op de fles ondergaan, net als champagne en cava, en kunnen wat betreft smaak veel complexer en interessanter zijn. Spumantes vallen verder onder een hoger accijnstarief dan frizzantes en zijn daardoor ook meestal duurder.

Wil je de uitzending nog eens bekijken, kijk dan hier. De proseccotest begint op 19 minuten. (Maar het item over duurzame vis is ook de moeite waard!)

Categorie: Beleven, Proeven, Rare druiven Tags: Bubbels, Evenementen, Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. De Gulden Hoeck zegt

    16 mei 2010 om 08:50

    Vind alleen jammer dat bij het 'grote' publiek enkel prosecco als naam blijft hangen. Die wijnhandels en slijters die voor kwaliteit in de zin van iets meer 'geclasseerde' wijnen kiezen worden door dit soort testen vaak als te duur bestempeld – jammer. Maar zegt ook weer iets over het niveau van de gemiddelde consument natuurlijk;-) Niks mis mee maar zo houdt je de consument bewust een beetje dom.

  2. Mariëlla zegt

    16 mei 2010 om 08:59

    Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik zou willen dat zo'n programma niet alleen koos uit het lagere assortiment. Maar hierop hebben wij testers geen enkele invloed, helaas.
    En in zo'n uitzending is fors geknipt, dat snap je. Er zijn ook wel opmerkingen hierover gemaakt, maar die vallen dan toch weg of in het niet.

  3. Niek van de Werken zegt

    17 mei 2010 om 10:28

    Als slijter/wijnhandel is het toch juist een leuke uitdaging om de consument te vertellen over de verschillen tussen prosecco's? Als mensen hier komen krijgen ze de uitleg en dan gaan 9 van de 10 weg met een mooie spumante in plaats van de toch eenvoudigere frizzante.

    Laten proeven werkt nog beter, dat doe ik het liefst!

  4. merlies zegt

    19 mei 2010 om 15:16

    Dit is de reden waarom wij KWI's het zo moeilijk hebben met ons product aan de man/vrouw te brengen! Ik loop hier dagelijks tegenaan. Iedereen die die goedkope vini frizzante maar blijven zien als prosecco…….zucht…….neem nog maar een glaasje echte!!!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in