Tsja, wat kan ik nog schrijven over de Prosecco-test bij Kassa gisteren? Alles is al gezegd door Janna en Nicolaas, in de uitzending. Of ik het met de uitslag eens ben, is lastig te zeggen, aangezien de testers niet weten welke door hen geproefde wijn nu precies overeenkomt met de winnaar. Maar als ik de commentaren op de website lees en de oordelen in de uitzending hoor, dan denk ik dat de wijn van Gall&Gall, Santa Chiara, bij mij het beste in de smaak viel. Ook de Tordera van de Wijnkring beviel wel, meen ik. Dat van die doordrinkfactor zou ik gezegd kunnen hebben 😉
Laat duidelijk zijn dat er dus alleen frizzante’s getest zijn: wijnen van de proseccodruif waar het koolzuurgas is ingespoten. De grotere zusjes, de spumantes, hebben daarentegen een tweede gisting op de fles ondergaan, net als champagne en cava, en kunnen wat betreft smaak veel complexer en interessanter zijn. Spumantes vallen verder onder een hoger accijnstarief dan frizzantes en zijn daardoor ook meestal duurder.
Wil je de uitzending nog eens bekijken, kijk dan hier. De proseccotest begint op 19 minuten. (Maar het item over duurzame vis is ook de moeite waard!)
De Gulden Hoeck zegt
Vind alleen jammer dat bij het 'grote' publiek enkel prosecco als naam blijft hangen. Die wijnhandels en slijters die voor kwaliteit in de zin van iets meer 'geclasseerde' wijnen kiezen worden door dit soort testen vaak als te duur bestempeld – jammer. Maar zegt ook weer iets over het niveau van de gemiddelde consument natuurlijk;-) Niks mis mee maar zo houdt je de consument bewust een beetje dom.
Mariëlla zegt
Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik zou willen dat zo'n programma niet alleen koos uit het lagere assortiment. Maar hierop hebben wij testers geen enkele invloed, helaas.
En in zo'n uitzending is fors geknipt, dat snap je. Er zijn ook wel opmerkingen hierover gemaakt, maar die vallen dan toch weg of in het niet.
Niek van de Werken zegt
Als slijter/wijnhandel is het toch juist een leuke uitdaging om de consument te vertellen over de verschillen tussen prosecco's? Als mensen hier komen krijgen ze de uitleg en dan gaan 9 van de 10 weg met een mooie spumante in plaats van de toch eenvoudigere frizzante.
Laten proeven werkt nog beter, dat doe ik het liefst!
merlies zegt
Dit is de reden waarom wij KWI's het zo moeilijk hebben met ons product aan de man/vrouw te brengen! Ik loop hier dagelijks tegenaan. Iedereen die die goedkope vini frizzante maar blijven zien als prosecco…….zucht…….neem nog maar een glaasje echte!!!