Nog niet zo lang geleden werd er een prachtige houten kist met vier Hongaarse wijnen afgeleverd, van Nederlands grootste wijnpr-bureau. Na een aantal fraaie presentaties van deze wijnen, onder andere op Wine Professional, worden de producenten nu ook met direct marketing gepromoot. En terecht, want het land heeft heel wat te bieden, maar de wijnen dringen nog maar mondjesmaat door tot de consument.
Kékfrankos
Afgelopen week proefde ik de eerste twee, allereerst een Kékfrankos 2006 van Zoltan Heimann en vervolgens een Törley Sec, van één van Hongarije’s oudste producenten van mousserende wijnen. Beide waren het uitstekende wijnen, maar ik had ook eigenlijk niet anders verwacht. Met de wijnen van Heimann en met Zoltan Heimann zelf maakte ik enkele maanden geleden al kennis, en was danig onder de indruk. Aan de rode kwam ik toen niet toe, maar deze Kékfrankos voorzag dan nu in die lacune.
Kékfrankos is de Hongaarse benaming van blaufränkisch, een druif die verder vooral in Oostenrijk voorkomt. Er worden soepele, fruitige wijnen van gemaakt, met veel bessig rood en zwart fruit. Ik had op een goed moment de indruk van zeer rijpe bosbessen, heerlijk! Deze wijn heeft zes maanden op eikenhout gerijpt; het hout is uitstekend geïntegreerd in de wijn en geeft structuur, smaak en kruidigheid. De Kékfrankos is voor € 9,95 te koop bij IldiVino.
Heimann
Al sinds 1758 is de van oorsprong Duitse familie Heimann actief in Hongarije. In 1990 heeft Zoltan Heimann het roer overgenomen. Hij is niet alleen bankdirecteur, maar vooral gepassioneerd wijnmaker en kartrekker van de wijnen uit het Szekszárd gebied in zuidelijke Hongarije, langs de oevers van de Donau. Samen met zijn echtgenote Agnes en twee zoons stelt hij alles in het werk om karaktervolle wijnen te maken.
Het wijngoed telt zo’n 20 hectaren, waarvan de wijngaarden verspreid liggen op de heuvels net buiten de provinciestad Szekszárd. Op het domein staan lokale druivenrassen aangeplant: kadarka, kékfrankos, kékoporto (portugieser) en diverse internationale druivenrassen.
De kékfrankosdruiven komen van drie speciale wijngaarden, gelegen op de Gesztenyés top, de heuvels van Báta en de Baranya vallei.
Szekszárd
Szekszárd maakt deel uit van de grote Pannonische wijnregio, het warmste gebied van Hongarije. Er zijn lange, droge, vaak mediterrane zomers en milde winters. De Pannonische wijnregio in het zuiden van Hongarije wordt gezien als een van de meest veelbelovende wijngebieden van het land. Het gebied staat vooral bekend om rode wijn, waarbij de topcuvées gemaakt zijn van typische Bordeaux druiven – cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot. De rosé die hier vandaan komt wordt gemaakt van kékfrankos en merlot.
Morgen meer over de Törley Sec van Hongarije’s oudste producent van mousserende wijnen.
Sylwia Presley zegt
Just mentioning those wines made me 'home sick' and I feel like moving back to Hungary;)
VINCENT zegt
Goedendag
Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.
We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.
Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.
Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.
Met vriendelijke groeten
Vincent
http://nl.petitchef.com