• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kersttip: geen wijn uit het rekje!

23 december 2008 door Mariëlla Beukers

Een van de leukste dingen rondom Kerst vind ik de tradities: kerstkaarten, kerstkransen, kerstboom, kaarsen etc… Culinair journaliste Lizet Kruyff schreef er op haar blog een aantal leuke historische bijdragen over. Uiteraard het is kerstdiner ook zo’n traditie, waarbij wijn niet kan ontbreken. Mensen die het hele jaar door geen of goedkope wijn drinken, trekken met Kerst een betere fles open. De Bordeaux’s uit de kelder worden afgestoft en verwachtingsvol geopend. Die wijn is zo oud, die moet toch wel goed zijn…. En dan volgt de teleurstelling…

Laat ik – net als diverse van mijn medebloggers – ook maar eens een kersttip geven: haal voor bij je kerstdiner een goede fles wijn rechtstreeks van de wijnhandel en laat je daarbij adviseren! Dan weet je zeker dat die wijn goed is én combineert bij het heerlijke eten waar je ze lang op gezwoegd hebt. Tenzij je echt verstand van wijn hebt, is die fles die al jaren in dat rekje in de kamer ligt in tien van de tien gevallen een zware teleurstelling straks bij dat kerstdiner.

Negentig procent van alle wijnen wordt anno 2008 gemaakt om snel te drinken, meestal binnen een jaar of twee. Er zijn maar weinig wijnen die beter worden naarmate ze ouderen. En aan dat soort flessen hangt altijd een prijskaartje. Die leg je bovendien niet in dat rekje bij de open haard, waar ze onderhevig zijn aan allerlei temperatuurschommelingen. De wijnen in dat rekje moet je gewoon binnen een paar weken na aankoop of ontvangst op drinken!

Categorie: Wijn & eten Tags: Wijnmomenten

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in