Een van de leukste dingen rondom Kerst vind ik de tradities: kerstkaarten, kerstkransen, kerstboom, kaarsen etc… Culinair journaliste Lizet Kruyff schreef er op haar blog een aantal leuke historische bijdragen over. Uiteraard het is kerstdiner ook zo’n traditie, waarbij wijn niet kan ontbreken. Mensen die het hele jaar door geen of goedkope wijn drinken, trekken met Kerst een betere fles open. De Bordeaux’s uit de kelder worden afgestoft en verwachtingsvol geopend. Die wijn is zo oud, die moet toch wel goed zijn…. En dan volgt de teleurstelling…
Laat ik – net als diverse van mijn medebloggers – ook maar eens een kersttip geven: haal voor bij je kerstdiner een goede fles wijn rechtstreeks van de wijnhandel en laat je daarbij adviseren! Dan weet je zeker dat die wijn goed is én combineert bij het heerlijke eten waar je ze lang op gezwoegd hebt. Tenzij je echt verstand van wijn hebt, is die fles die al jaren in dat rekje in de kamer ligt in tien van de tien gevallen een zware teleurstelling straks bij dat kerstdiner.
Negentig procent van alle wijnen wordt anno 2008 gemaakt om snel te drinken, meestal binnen een jaar of twee. Er zijn maar weinig wijnen die beter worden naarmate ze ouderen. En aan dat soort flessen hangt altijd een prijskaartje. Die leg je bovendien niet in dat rekje bij de open haard, waar ze onderhevig zijn aan allerlei temperatuurschommelingen. De wijnen in dat rekje moet je gewoon binnen een paar weken na aankoop of ontvangst op drinken!