• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kerstwijnen

27 december 2005 door Mariëlla Beukers

chapuyZe zijn weer voorbij, de Kerstdagen. Wat hebben we gedronken? Dat zal wel het onderwerp zijn van veel wijnblogs. Bij deze beschrijf ik dan ook onze consumptie maar. Bij het hoofdgerecht – lamsrack – op 25 december een iets te jonge Patache d‘Aux 2002 (Bordeaux). Op 26 december bij de wildspiezen van haas en hert een overheerlijke Gigondas, Domaine St. Gayan 1998. Sinds wij zo’n zeven à acht jaar zeer vriendelijk door Martine Meffre op het domein ontvangen zijn, kan deze wijn bij ons niet meer stuk. Maar over de rode wijnen bij het hoofdgerecht wilde ik het eigenlijk niet hebben. De succesnummers deze Kerst waren de Moscato d’Asti van Alasia bij het sinaasappelgemberijs met tropisch fruit toe en de Champagne Brut van Chapuy bij de zalmtartaar vooraf.
Het duurde even voordat we iets passends bij het ijs hadden bedacht. Wat doe je nu bij zelfgemaakt sinaasappelroomijs? Muscaatdruiven, daar waren we het al snel over eens, maar dan? Vin doux naturel uit Frankrijk? Zo afgezaagd. Een late harvested muscat uit Australië of Californië? Hoe komen we daar aan? En toen zag ik in de folder van Gall&Gall de Moscato d’Asti. Drinken we eigenlijk nooit, maar wordt wel altijd geadviseerd bij ijs. Het was inderdaad een uitstekende combinatie. De lichte mousserende wijn uit Asti in Piemonte is, zoals de naam al zegt, van muscaatdruiven gemaakt en heeft slechts 5% alcohol. Een mooie bleekgele kleur, een neus van muscaatdruiven en een lange nasmaak. Mijn enige minpuntje is dat ik het muscaatkarakter wat al te sterk aanwezig vond. Iets subtieler had wat mij betreft wel gemogen.
En dan de topper van de kerstdiners: een Champagne Tradition brut van Chapuy, producent in Oger. Geschonken bij een zelfgemaakte zalmtartaar met rucola-olie, ook zelfgemaakt, door mijn zoon! In de Guide Hachette 2005 wordt deze Carte Noir Tradition genoemd: er worden 36.000 flessen van gemaakt, de druiven ervoor groeien op 6,25 ha. De assemblage bestaat uit 68% chardonnay en 32% pinot noir. (Volgens hun eigen website is dit 67 – 33, maar daar zullen we maar niet moeilijk over doen.) De wijn ondergaat geen malolactische fermentatie, en dat proef je goed. Stevige maar uitgebalanceerde zuren, in de neus de geur van pas gepelde verse walnoten en fruit met een stevige pit (witte perzik volgens de Hachette, maar die haalde ik er niet uit), een prettige bubbel en 12% alcohol. Een heerlijk zuivere en lange nasmaak. De kleur is lichtgeel, neigend naar het strogeel. Voor het eerst heb ik echt van een champagne kunnen genieten. Maar ja, ik heb dan ook tot nu slechts Moët Chandon en Piper Heidsieck op.
Gelukkig hebben we nog een fles, voor 31 december. Ik kijk er nu al naar uit.

13 februari 2006 – nagekomen bericht
En waar blijkt die heerlijke champagne vandaan te komen? Stom dat we dat niet eerder hadden bedacht: Van Wageningen en de Lange. Hoorden we gisteren op de fantastische Grand Cru Bordeaux-proeverij (zie blog van 13 februari 2006).

Categorie: Proeven Tags: champagne

Lees Interacties

Reacties

  1. ellen zegt

    28 december 2005 om 21:34

    Wij hebben een paar keer een aantal vakantiedagen in het stadje Asti doorgebracht, en daar ook deze wijn gedronken. Heel lekker bij verschillende desserts, maar wat ik heel bijzonder vond was ijs gemaakt op basis van deze wijn. “Er is één ijssalon in Asti waar iedereen ééns in zijn/haar leven dit ijs gegeten moet hebben”. In Asti kan iedere liefhebber je vertellen waar je moet zijn voor dit bijzondere wijnijs.

  2. Regy zegt

    1 november 2009 om 19:07

    Nu de kerst er weer aankomt weer op zoek gegaan naar Champagne. Deze in Frankrijk gedronken. Heerlijke zachte smaak. Ook in Nederland gevonden op http://www.xtrend.nl en niet eens duur in vergelijking met de traditionele merken. Zeker een aanrader.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in