• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Koken met Silvaner

28 september 2006 door Mariëlla Beukers

Ik kom er nog even op terug, op de wijnen uit Franken die ik onlangs proefde en beschreef. Want in Franken doen ze er alles aan hun wijnen te promoten, en terecht. Zo kreeg ik onlangs een prachtige promotieklapper in handen met daarin spannende recepten bij top-Silvaners. Achttien scholieren van de Deutschen Wein- und Sommelierschule München zochten wijnen uit van achttien VDP-wijnproducenten bij recepten van zestiende bekende koks. Ook de wijnen van het Weingut am Stein Ludwig Knoll kwamen in het kookboekje aan de orde. De 2003 Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken werd geadviseerd bij tarbot met mossel-tomaatragout met Champagnesaus.

Wij deden het natuurlijk weer anders, wij kozen bij de Würzburger Stein die wij in huis hadden gebakken grote garnalen met een pompoen-appelsalade op friséesla. Dit recept werd gesuggereerd bij een andere Silvaner met de prachtige naam Randersacker Pfülben Silvaner Kabinett Trocken.
Het recept is van Peter Kinner, kok in de Alten Hof in München en komt in het kort hierop neer: pel de grote garnalen en bak ze in wat olie met een takje rozemarijn. Stoof 250 gr. pompoenblokjes (van de muskaatpompoen) in Silvaner, voeg honing, chilipoeder, zout, peper en suiker toe en schep op het laatst om met blokjes zure appel (ik nam een Granny Smith).
De dressing voor de friséesla is gebaseerd op azijn, Silvaner, olie, mosterd, zout, peper en suiker. Pompoenblokjes en appel op de friséesalade serveren, met de garnalen ernaast. We aten er zelfgebakken brood bij en dronken een glas Silvaner. Een heerlijke combinatie, die eigenlijk ontworpen is als voorgerecht, maar prima is op te waarderen tot hoofdgerecht, zoals wij deden. Wijn en gerecht waren goed op elkaar afgestemd, de Silvaner kon prima op tegen de zeer aparte smaakcombinaties van pompoen en garnalen.

Ik heb eigenlijk geen idee waar je dit leuke kookboekje kunt kopen, maar misschien kun je er je wijnspeciaalzaak eens naar vragen.

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: Duitsland, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in